Відома вінничанка Тетяна Омелянівна Цвігун народилася 17 листопада 1951 року в селі Мелешків Гайсинського району Вінницької області.

За роки своєї сумлінної праці вона зробила вагомий внесок у розвиток подільської культури. Працює у Вінницькому обласному цен­трі народної творчості з 1975 року. На посаду директора Він­ни­ць­кого обласного центру народної творчості  призначена у 1999 році. У 2002 році вона отримала перше почесне звання «Заслужений працівник культури України», а у 2009 році удостоєна бути  кавалером ордена Княгині Ольги ІІІ ступеня.

Одним із її багатьох талантів є кулінарія.

Пані Тетяна розповідає, що обожнює готувати подільський «Гугіль». Каже, що для її родини це особлива страва.

– Гугіль готувався в нашій родині на гостину та на щодень, — каже Тетяна Омелянівна.

– Страва є пісною, а тому найчастіше готували її в зимовий період, під час посту. Так готувала моя бабця Захарчук Ірина Федорівна, 1903 року народження. Так готувала моя мама Панчук Фросина Іванівна, що народилась у 1922 році, так готую я – Цвігун Тетяна Омелянівна, а тепер і моя донька Очеретна Наталя Дмитрівна, народжена 1974 року.

Інгредієнти для страви:

  • Квасоля – 300 г
  • Картопля – 1 кг
  • Огірки квашені (середнього розміру) – 3-4 шт.
  • Капуста квашена – літрова банка.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Сіль, перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – 100-150 грамів.

Спершу потрібно відварити квасолю, потім обібрати картоплю, нарізати кружальцями і обсмажити на олії. В кінці смаження картоплі додати цибулю, нарізану квадратиками. Капусту протушкувати на олії. Огірки порізати квадратиками, залити водою і проварити (після закипання – 3 хв.) Всі підготовлені продукти змішати, скласти в горнятко і протушкувати впродовж 10-15 хв.

Гугіль смакуватиме краще, якщо готуватиметься в керамічному горнятку.

Подаючи гугіль на  стіл, ми обов’язково звертали увагу гостей, що страва є традиційною для родини, має унікальний рецепт і її обов’язково треба скуштувати. Тому рекомендуємо і всім вінничанам спробувати поді­ль­ський гугіль за нашим родинним рецептом.

 Софія Копач