Колись екзотичний фундук до України завозили хіба що морем, а тепер наші господарі взялись і собі його ви­ро­щувати. Олег Вагін з Микулинець, що на Вінниччині, вже десять років смакує горішками зі свого саду.

«Перший саджанець фундуку мені подарував знайомий, з тих пір він улюбленець у моєму саду. Адже не потребує важкого догляду, а його плоди смачніші, ніж ті, які купуєш у магазинах. Висота рослини – 4, 5 метра. Раджу вирощувати фундук з насіння. Тоді саджанці швидко акліматизуються, будуть стійкі до хвороб, шкідників та морозостійкі. Для цього потрібні великі та добре розвинені горіхи. Далі я їх кладу у каструлю та заливаю розчином перекису водню 15%. Горіхи мають у ньому перебувати 5 годин. Це для того, щоб стимулювати проростання, — каже Олег Вагін, господар.

– Після того горішки висаджую у горщики чи стаканчики з торфом. Слідкую, щоб сильно не зволожувати, бо може запліснявіти. У теплі насіння краще проростає. Через два-три тижні фундук сходить. Коли з нижньої частини ємкості видніються пагони, це означає, що рослину слід висаджувати у землю. Садимо горішки, заглиблюючи в ґрунт на 7-8 сантиметрів. Фундук щодо ґрунту невибагливий, але єдине правило – вони точно не мають бути кислими. Фундук добре родить на схилах та ярах, захищає поля від вітрів».

Свій перший урожай фундук, за словами господаря, дає на четвертий рік.

«Збираю горішки у жовтні, сушимо в духовці, — додає Олег Вагін. — Для цього чистимо від шкаралупи та розстеляємо на деко. Запікати 10-12 хвилин при температурі 10-12 хвилин. Коли горішки стають світло-коричневими, це означає, що вони готові. Обсмажений фундук зберігаємо у контейнері. Цілу зиму смакуємо і більше магазинних купувати не хочемо, бо вирощені вдома – у рази кращі».

Віталіна Володимирова