Здається, цього року кліщі навіть не намагалися зимувати. Бо щойно надворі трохи потепліло, вони вийшли на полювання у парки, сквери та ліси. Ці комахи небезпечні тим, що можуть переносити збудника хвороби Лайма.

Кліщі зазвичай не сидять високо – вони чекають на жертву на невеликій висоті, до 1 метра. Якщо кліща ви побачили високо на тілі, швидше за все, він просто проповз туди самостійно.

Чи ефективні спреї від клі­щів? Вони зменшують віро­гідність, якщо використовувати відповідно до інструкції. Репелент повинен мати в собі одну з доведених та ефективних речовин – ДЕТА, ікарідин (пікарідин), IR3535, олію евкаліпту лимонного, пара-ментан-діол або ж 2-ундеканон.

Утім, все одно, навіть після години на природі необхідно оглянути себе та близьку людину, одяг та домашніх тварин (вони можуть як і просто переносити кліща, так і хворіти на бореліоз).

Найкращий варіант дій, якщо знайшли кліща: видалити його якнайшвидше та звернутися до лікаря, аби він призначив профілактичний антибіотик. Якщо впродовж декількох тижнів після укусу кліща у вас виникли лихоманка, головний біль, помітили швидку стомлюваність, з’явився біль у м’язах та суглобах, збільшились лімфатичні вузли або помітили специфічний висип – червоне кільце – потрібна обов’язково медична допомога. Рання хвороба Лайма добре піддається лікуванню.

Самому видалити кліща можна, використовуючи пінцет. Схопіть комаху якомога ближче до шкіри та потягніть вгору, спокійно, не варто прокручувати або смикати, після цього – обробіть рану антисептиком. Якщо ви видалите кліща швидко (протягом 24 годин), ви значно знизите шанси на інфікування хворобою Лайма.