Напередодні вихідних понад 50 гвардійців Вінницької військової частини 3008 присягнули на вірність народу України. Це перші новобранці, які прибули до військової частини рівно місяць тому. Протягом чотирьох тижнів новоспечені гвардійці опановували основи військової справи – знайомилися зі зброєю, вивчали тактику, навчалися орієнтуватися на місцевості. Тепер, після складання присяги, військовослужбовці проходитимуть профільне навчання та будуть розподілені по підрозділах для подальшого проходження служби.

Перед складанням присяги усі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять військовослужбовців, які загинули під час Другої світової війни та в зоні проведення АТО.

У строю серед молодих гвардійців двоє рідних братів. Солдати Остап та Захар Ольховські родом з Харкова, хлопці мають лише рік різниці у віці. Коли цього року старшому прийшла повістка, молодший брат без роздумів вирішив, що піде до армії також.

– Ми просилися, щоб нас разом відправили служити в армію. Адже ми усе життя звикли бути разом. За місяць підготовки та тренувань вже адаптувалися до армії. Військова присяга для мене – знаменна подія, армія дисциплінує, загартовує волю та зміцнює дух. Впевнений, що сумлінно виконуватиму свій обов’язок – служити народові України», – ділиться своїми враженнями солдат Остап Ольховський.

Розбавляють лави новоспечених гвардійців дівчата із синьо-жовтими стрічками у косах і квітами в руках. Перші погони солдата отримала 25-річна Юлія Бойко. Дівчина поміняла цивільну професію на контракт з Нацгвардією. Її мрія – стати кадровим військовим. Церемонія складання Військової присяги пройшла без батьківських сліз та обіймів друзів військовослужбовців. Її можна було переглянути онлайн.

Віталіна Трудько