Ідея створення груп самодопомоги у нашої землячки виникла зовсім випадково, коли жінка на власному досвіді зіштовхнулася зі страхами людей перед пандемією коронавірусу…

– Ми втекли в глухе село, бо у місті був карантин. Не було відомо, що ж буде далі. У тому селі, фактично, не було інтернету та людей. Прямо на вулиці у садку якось я розводила вогонь і у каструлі варила варення. І поки я варила, до мене час від часу приходили сусіди й розповідали, які новини там ходять по околицях про коронавірус. І вони мені там таке розповідали! Але вразило мене те, що абсолютна більшість була впевнена, що коронавірус був придуманий. Це був якийсь “інсайд над варенням”, я думала над тим, як з нашої діяльності перейти на вищий рівень – для потреб більшої кількості людей, – розповіла Оксана Яцюк.

– Коли ми робимо різні моніторинги, то це можуть прочитати державні службовці та журналісти, а як зробити так, щоб більшість людей могли долучитися до цієї сфери створення простору інформаційної безпеки у своїх громадах і щоб це було доступно їм? Тому вирішила створити групи самодопомоги, адже вже мала подібний досвід з людьми перед початком карантину.

Унікальне бачення активістки з Вінниці на роботу з масами в кризовий для всіх період допоміг отримати грант від ERIM і втілити ідею в життя. У рамках проєкту Оксана Яцюк провела Школу інформаційної безпеки, в якій навчались всі охочі організувати групи.

Сьогодні навчання для створення груп самодопомоги пройшли вже 48 людей; створено 19 груп самодопомоги: педагогічні, молодіжні, гурткові, група-мікрорайон, закриті групи у соцмережах. За словами Оксани, автори ворожої пропаганди створюють загальну атмосферу тривожності, бо люди в стані постійного стресу менш схильні приймати якісь обдумані виважені рішення й ними стає легше маніпулювати. Активістка розповіла, що найбільше фейкових новин поширюються у Viber-групах.

«Фейкам вірять, бо спрацьовує людський фактор страху, а боятися – це природна реакція. Коли йде постійний потік негативних повідомлень, то людина тривожиться. Але замість того, щоб не зважати на таку інформацію, люди беруть і поширюють її всім знайомим. Ми намагалися спрямувати людей на те, щоб вони зрозуміли, чому так реагують, чому її лякає інформація, змушує сподіватися на щось або додає позитивні емоції. Серед найбільш поширених фейків з численної кількості тих, які ширяться останній рік інтернетом – вишки 5G, теорія змови про пандемію та ризики щеплення від коронавірусу.

Менше довіряють фейкам ті люди, які займаються інформаційною безпекою або медіаграмотністю, адже виробляється певний «інформаційний імунітет». Людям треба зрозуміти, чому вони потрапляють на гачок. Поки більшість, яка потрібна для змін, не опанує ці навички до паніки, доти ми будемо вразливими до інформаційних атак. Головне завдання для людини – зберігати здоровий глузд, психічне й фізичне здоров’я.

Віталіна Володимирова