РНБО може запровадити санкції проти облгазів через борг на майже 10 млрд грн перед Оператором ГТС за відібраний і не оплачений газ з ГТС в якості виробничо-технологічних витрат.

Загальна заборгованість облгазів перед “Оператором ГТС України” та нарахування до сплати за послуги балансування становлять 9,8 млрд грн – за минулий тиждень погасили менше 1% від боргу (9,7 млн грн).

Рада нацбезпеки та оборони України розгляне питання “ускладнення економічної ситуації через підвищення тарифів на комунальні послуги”, для цього просить у прем’єр-міністра Дениса Шмигаля дані про власників газових та енергокомпаній.

Тим часом Юрій Вітренко пропонує забирати облгази у Фірташа, бо йому належить їх більша частина в Україні, через суд.

Юрій Вітренко

За словами Вітренка, компанії Дмитра Фірташа отримують на ринку газу надприбутки за рахунок націнки в 30-40% у порівнянні з цінами конкурентів.

“Держава бачить, що головним бенефіціаром цієї реформи (роздрібного ринку газу – ред.) є фактично пан Фірташ. Невелике і повільне скорочення його частки на ринку з лишком компенсується цією величезною маржею, розумієте? З цієї точки зору держава повинна щось робити. І національна компанія теж повинна з цим щось робити”, – зазначив голова “Нафтогазу”в інтерв’ю ЗМІ.

Нагадуємо, що Дмитро Фірташ сьогодні чекає екстрадиції до США, де він підозрюється у кримінальній справі, у Австрії.

Андрій Власенко