До кінця III століття в місті Кизик, що в Малій Азії, переважала влада язичників. Християни покидали місто або проводили служби та зустрічі таємно. Одного разу дев’ять справжніх християн різного віку і статусу зійшлися в Кизиці і відкрито виступили проти язичників. Вони стали проповідувати віру в Христа. За рішенням володаря міста їх заарештували і віддали на муки. Але вони не відкинули Ісуса, не принесли жертви ідолам і не зрадили свою віру. За це їх обезголовили і поховали за межами міста. На початку IV століття, коли гоніння на православних християн припинилися, в честь святих мучеників побудували храм і перенесли туди їх останки. У святих мощів відбулося не одне диво: хворі одужували, схиблені знаходили розум.

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день медичної сестри, Цікаві факти: найбільше число медсестер в Фінляндії – на 100 000 осіб припадає 2162 медсестри. Для порівняння, на Гаїті на 100 000 осіб припадає 5 медсестер. Офіційно свято було засновано тільки в 1971 році. День медичної сестри відзначається з моменту об’єднання сестер милосердя з 141 країни в професійну громадську організацію – міжнародну раду медичних сестер. Вперше служба сестер милосердя була організована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найнтінгейл (12.05.1820 – 13.8.1910). Всесвітній день медичних сестер за рішенням Міжнародної організації Червоного хреста є саме в її честь, в день її народження – 12 травня. Не варто забувати, що і в боротьбі з коронавірусом медичні сестри беруть пряму участь, вкладаючи в роботу весь свій досвід і професіоналізм, свої найкращі особисті якості і рішучість.

А ще сьогодні День запобігання синдрому хронічної втоми, День екологічної освіти, (Вперше питання про проблеми екології піднімали учасники міжнародної Конференції ООН, яка проходила в столиці Швеції в 1972 році. Через 20 років його знову обговорювали на подібному зібранні в Ріо-де-Жанейро. Учасники прийняли Декларацію по навколишньому середовищу і розвитку. )

Всесвітній день орієнтування, Міжнародний день обізнаності про хронічні імунологічні та неврологічні захворювання, Всесвітній день управління об’єктами.

12 травня увійшло до історії людства такими подіями:

У 996 році в Києві була освячена Десятинна церква. Вважається першою кам’яною церквою Київської Русі. Церкву зруйновано під час монгольського штурму Києва 1240 року. Коли місто було цілком захоплене монголами, в храмі сховалися останні оборонці міста, які разом із церковнослужителями чинили запеклий опір чужинцям. Від ударів потужних стінобитних машин стіни церкви обвалилися, поховавши під собою киян. Майже два століття вона перебувала в руїнах, на яких було збудовано невеличкий дерев’яний храм Миколи Десятинного. Деякі, вцілілі на той час, частини храму були використані для будівництва римо-католицького кафедрального костелу на Подолі.

Залишки фундаменту Десятинної церкви разом із містом Володимира є пам’яткою національного значення. Розташовувалася біля міських воріт. Церква була споруджена території Київського Дитинця Володимиром Великим, який на її побудову та утримання виділив десяту частину своїх прибутків — десятину (звідки і походить назва храму). У Десятинній церкві містилася княжа усипальниця, де поховано Володимира Святославича та його дружину — візантійську царівну Анну. Сюди було перенесено з Вишгорода прах княгині Ольги. 20 червня 2008 року підписано контракт з Інтитутом археології НАН України та благодійним фондом охорони культурної спадщини про відновлення розкопок Десятинної церкви.

У 1311 році інквізиція у Франції публічно стратила 54 видних діячі Ордена тамплієрів.

1364 – у Кракові створено Ягеллонський університет, найстаріший у Польщі

1795 – у Російській імперії утворені Брацлавська, Волинська й Подільська губернії

У 1830 році було проголошено утворення Республіки Еквадор.

1926 – Державний переворот у Польщі, встановлення режиму Юзефа Пілсудського.

В 1927 році відбувся перший політ спортивного літака АІР-1, на якому були встановлені перші радянські світові рекорди (ця дата вважається початком діяльності конструкторського бюро Яковлєва).

1929 – У Львові створена організація письменників Західної України – «Гроно».

У 1935 році в американському містечку Акрон, штат Огайо, був заснований перший клуб анонімних алкоголіків.

1937 – у Вестмінстерському абатстві коронований король Великої Британії Георг VI, який зійшов на престол після зречення свого брата, Едуарда VIII. Компанія Бі-Бі-Сі провела першу у світовій історії пряму телетрансляцію (з церемонії коронації британського короля Георга VI)

1945 – американці видали генерала Андрія Власова, керівника Російської визвольної армії, радянським військам

1949 – СРСР офіційно припинив блокаду Західного Берліна.

У 1954-му Україна стала членом ЮНЕСКО. За період членства в ЮНЕСКО Україна виступала ініціатором започаткування багатьох міжнародних програм і проектів цієї Організації. Зокрема, в ході 26-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО вона ініціювала розгортання масової міжнародної кампанії по викоріненню неписьменності. Україна висунула також пропозицію про використання засобів інформації з метою зміцнення миру, недопущення пропаганди війни, насильства і ненависті між народами, що дало поштовх до розробки і прийняття відповідної Декларації. На 27-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО (1993 року) Україна виступила з ініціативою розробки “Програми культури миру

1959 – Елізабет Тейлор в четвертий раз вийшла заміж – за Еді Фішера. Вони розлучилися через неповні п’ять років.

У 1963 році почав своє плавання Кеніті Хорія – японський сольний яхтсмен, який вперше самотужки перетнув Тихий океан. Він це зробив у північних широтах за 93 дні.

У 1969 році у Великій Британії був ухвалений закон про зниження вікового виборчого цензу – з 21 року до 18 років.

1975 – На екрани вийшов фільм Сергія Бондарчука «Вони билися за Батьківщину» за романом Михайла Шолохова. У фільмі знімалися Василь Шукшин, В’ячеслав Тихонов, Сергій Бондарчук, Георгій Бурков, Юрій Нікулін, Іван Лапіков, Микола Губенко.

2003 – внаслідок вибуху вантажівки зі смертником у селищі Знаменське в Чечні загинуло 60 осіб, поранено 140

У 2004 році в Англіканській церкві була введена посада веб-священика, до обов’язків якого входить опіка приходу, який існує виключно в мережі Інтернет. Цю посаду зайняла жінка – Елісон Леслі.

2007 – Івана Плюща призначено секретарем Ради нацбезпеки й оборони України замість Віталія Гайдука

2008 – початок серії землетрусів (цього ранку – силою в 7,8 бала) в китайській провінції Сичуань та навколишніх регіонах. Число жертв перевищило 65 тисяч осіб

У 2017 році почав поширення мережевий черв’як-вимагач WannaCry, який вразив понад 200 тисяч комп’ютерів із Microsoft Windows у більш ніж 150 країнах.

Тетяна Кондратьєва