11-13 травня у Києві відбулася 26-та туристична виставка UITT: «УКРАЇНА – подорожі та туризм». Це місце зустрічі міжнародних туристичних організацій, національних і регіональних туристичних об’єднань, туристичних операторів і турагенцій, представників держструктур та органів місцевого самоврядування, авіа, готелів, перевізників та медіа. Виставку відвідують також мешканці та гості Києва, які цікавляться подорожами і планують їх для себе в майбутньому.

2021 року на UITT представлено більше 150 учасників із 15 країн світу. Вінницю цьогоріч презентували працівники департаменту маркетингу міста та туризму у партнерстві з представниками туристичної сфери міста. Для столичної аудиторії Вінниця вперше представила свій бренд і гасло «Місто ідей». Вінницький стенд, один із найбільших серед представлених на виставці українських міст та регіонів, поєднав у собі оригінальну айдентику та яскраву презентацію у вигляді туристичних мап і путівників, брендованої сувенірної продукції та дегустації місцевих гастроідей.

Відвідувачам UITT презентували перший туристичний путівник Вінниці, фірмові розмальовки-антистреси та інші сувеніри, знайомили з найновішими вінницькими турпродуктами, серед яких двоповерховий екскурсійний автобус BusPass, оновлена експозиція унікального Музею моделей транспорту, оригінальні формати подій, однією з яких стане перший фестиваль вінницької гастрокультури, що відбудеться на території Вінницької громади напередодні Дня Незалежності України.

Представники Клубу подільської кухні та асоціації гостинності «ХлібСіль» пригощали учасників та гостей UITT канапе «Наполеон із вінницьким салом» та гострою антиковідною намазанкою «Бабусині коралі» на основі сала й аджики. Винний дім Гігінеішвілі організував дегустацію крафтових вінницьких вин. Кондитерська мережа «Солодка мрія» підготувала для виставки натуральний зефір та мармелад. Усі ці пригощання демонстрували багатогранність вінницьких гастротрадицій та новаторський підхід місцевих виробників.

Паралельно на виставці проводилися панельні дискусії та інші профільні зустрічі гравців туристичного ринку. Усі вони спрямовані на розвиток і підтримку внутрішнього туризму, який особливо потребує цього у період пандемії.

Директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені став спікером конференції «2021 – рік міського туризму в Україні», організованої Національною туристичною організацією України. Її учасники розкривали перспективи формування пропозицій для урбан-вікендів та інших форм пізнання українських міст. Представник Вінниці розповів про туристичні інновації останніх років, серед яких перший міський стандарт гостинності, нові турпродукти та майбутній туристичний хаб. Він відзначив безумовні досягнення #МістаІдей в реалізації маркетингової та туристичної стратегій.

Комітет туризму та готельного господарства Торгово-промислової палати України провів круглий стіл «Державна програма стимулювання розвитку внутрішнього туризму», до виступу також був запрошений директор департаменту. Цей захід організували як дискусійний майданчик за участі представників Міністерства культури та інформаційної політики, органів місцевого самоврядування, профільних асоціацій і туроператорів. Під час “круглого столу” говорили про те, як держава могла б стимулювати внутрішній туризм у період пандемії через запровадження спеціальних туристичних ваучерів, кешбеку й компенсацій для сімейного, дитячого та молодіжного туризму, зокрема в період міжсезоння.

Окрім учасників туристичного ринку, на UITT були присутні представники преси, які готували матеріали чи у форматі онлайн-трансляцій розповідали широкій аудиторії про новинки туристичного сезону в українських містах. Вінницю презентували в інтерв’ю для кількох видань та каналів, серед яких і сюжет про гастровідкриття виставки для телеканалу «1+1» від журналіста та експерта Костянтина Грубича.

Стенд Міста ідей отримав неабияку популярність, викликав ажіотаж і отримав схвальні відгуки від колег з інших міст та туристичних організацій. Триденна презентація допомогла учасникам та відвідувачам UITT відкрити для себе нові риси міста над Бугом, нові ідеї насиченого та смачного відпочинку, і сприяла тому, щоб майбутні гості Вінниці забрали з собою перші яскраві враження про неї та змогли спланувати насичену кількаденну подорож.