Триває робочий візит до Вінниці делегації представників міської влади Маріуполя, які приїхали для обміну досвідом муніципального управління. Сьогодні гості зустрілись з міським головою Сергієм Моргуновим та його заступниками у HUB «Місто змістів». Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко розповів, як реалізували вінницький досвід в питаннях прибирання вулиць та наведення чистоти у місті, створення кардіоцентру, надання послуг населенню тощо.

Упродовж 11-13 травня у Вінниці перебуває делегація з Маріуполя, учасники якої переймають досвід вінницьких колег у різних сферах діяльності муніципалітету https://cutt.ly/IbHwix8. За останні роки це уже другий візит команди Маріупольського міського голови Вадима Бойченка до Вінниці. Вперше знайомство між муніципалітетами обох міст відбулось у 2017-му році.

Маріупольський міський голова Вадим Бойченко сьогодні згадав про свій перший візит до Вінниці чотири роки тому і про дружбу між муніципалітетами Маріуполя і Вінниці. «Дійсно, тоді ми приїхали вчитися. І перше, на що я звернув тоді увагу, це чистота у місті. Я запитав у Сергія Анатолійовича, як цього досягнути, і тепер по наших вулицях їздять спеціальні машини-пилососи, які ми вперше побачили саме у Вінниці. Це простий приклад того, як ми застосували побачене у вас, і це працює. Ми запрошуємо вас подивитись, як ваш досвід трансформується у наші результати.  Друге ваше досягнення, яке ми використали в Маріуполі, це ваш кардіосудинний центр. Ми отримали виклик, пов’язаний з війною. Найбільші медичні заклади, на жаль, залишилась на непідконтрольній території – в Донецьку. Це для нас було серйозним викликом. Ми побачили ваш рівень і почали працювати у цьому напрямку. Тоді прем’єр-міністр України Володимир Гройсман підтримав нашу ініціативу і допоміг фінансово, в тому числі придбати обладнання – ангіограф. Завдяки кардіоцентру ми в два рази скоротили смертність», – каже Вадим Бойченко.

Також очільник міста металургів відзначив те, що Маріуполь перейняв досвід Вінниці і у наданні послуг людям через Прозорі офіси. «Також ми побачили у Вінниці, і що працює вже у нашому місті, – це підхід до надання послуг населенню. Тепер у нас також є відкриті офіси, ми їх розширили, підсилили, зробили мультифункціональними, – каже Вадим Бойченко. – Я вважаю, що тими знаннями, які мають муніципалітети, потрібно ділитись. Якщо ми дійсно сьогодні думаємо про Україну, про розвиток країни в цілому, то не можна побудувати суперефективне місто чи навіть область, а всі інші будуть в іншому стані. Тому такі зустрічі повинні бути регулярними, ми повинні ділитись знаннями, досвідом, який ми вже сьогодні маємо. Сьогодні Маріуполю теж є що показати, і я запрошую у наше чудове місто, адже ми також маємо знання, інноваційні нестандартні підходи, і я впевнений, що Вінниці так само буде цікавий досвід Маріуполя».

Думку колеги щодо необхідності таких зустрічей між командами муніципалітетів різних міст поділяє і Вінницький міський голова Сергій Моргунов. «Дуже приємно зустрічати колег з Маріуполю вже вдруге. Я вважаю, що саме такі зустрічі, як вчора і сьогодні в рамках робочого візиту, у певній мірі є підбиттям підсумків і можливостей децентралізації у кожній територіальній громаді та позитивним обміном досвідом між різними містами. Я точно підтримую позицію Вадима Бойченка, що не треба боятися вчитися і, однозначно, не треба ховати те, чим можна похвалитися або поділитися. У кожного є свій досвід, у кожної територіальної громади є свої особливості, свій менталітет, є певні відмінності у баченні розвитку територіальної громади. Але найголовніше, що у Вінниці та Маріуполя є можливості та команди, які здані сконцентровано працювати і досягати відповідних результатів», – каже Сергій Моргунов.

Міський голова Вінниці розповів гостям про стратегічне бачення розвитку Вінницької міської територіальної громади – Стратегію «Вінниця 3.0», відповів на запитання колег з Маріуполя. Також сьогодні делегація з міста металургів планує відвідати будинки, зведені за програмою «Муніципальне житло» по вул. Маяковського. Побувають у КП «Вінницякартсервіс», де також поспілкуються з представниками муніципалітету Вінниці щодо впровадження в систему муніципального управління елементів Smart-city. У планах також поїздка на вінницький індустріальний парк. Крім того, ознайомляться з тим, як у Вінниці проводяться ремонти доріг, тротуарів, житлового фону, працюють над впровадженням безбар’єрного середовища тощо.