14 травня 2021 року Україна вперше відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Пам’ятну дату в цьому році запровадила Верховна Рада України своєю постановою. 2 659 громадян України удостоєні Державою Ізраїль звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту. Водночас тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими. Тож до пам’ятної дати упродовж 11-13 травня Національний музей історії України у Другій світовій війні спільно з Українським інститутом національної пам’яті проведено онлайн-марафон, під час якого розповів 26 історій порятунку з усіх регіонів України, презентував відеоісторії, зроблені на основі документальних фото, поділився контентом проєкту «Українці-рятівники»,який упродовж трьох років реалізується на його базі.

Сьогодні, 14 травня, православні християни вшановують пам’ять пророка Веремії – одного з чотирьох найбільших пророків, про яких згадується в Старому Завіті. Він народився в 655 році до н. е. в місті Анатоль, неподалік від Єрусалима. У 15 років, коли йому з’явився Господь, він дізнався про своє призначення. Наступні 23 роки передрікав іудеям біди і війну за відступництво від істинної віри. За велінням Бога він одягнув на шию дерев’яне, а після і залізне ярмо, як символ майбутнього рабства народу іудейського.

Також в цей день проходить Канадський фестиваль тюльпанів. Одне з найпрекрасніших свят весни – Фестиваль тюльпанів в Канаді (The Canadian Tulip Festival) – щорічно стартує в Оттаві в першій половині травня і триває близько двох тижнів. Ця традиція з’явилася після Другої світової війни, на час якої Канада надала притулок вимушеному бігти від фашистського режиму королівському дому Нідерландів. Королева Маргрієт народилася тут, на північноамериканському континенті. Однак для того, щоб стати спадкоємицею трону, вона повинна була народитися в рідній країні. Канадський уряд спеціальним указом люб’язно проголосив кімнату в госпіталі Оттави, в якій народилася принцеса, територією Нідерландів.

14 травня увійшло в історію людства такими подіями:

1097 – Під час Першого хрестового походу розпочалася облога Нікеї. Військо європейських феодалів та залишки селянського війська Петра Пустельника безуспішно атакували місто, допоки 17 червня їм на допомогу не прибув візантійський флот, — 19 червня сельджуки здались, втративши загиблими близько 25 тисяч і пораненими — 15 тисяч чоловік.

1607 – Кораблі Лондонської компанії висадились на узбережжі Північної Америки і заснували перше постійне англійське поселення форт Джеймс, назване на честь короля Якова І. Згодом воно переросло у місто Джеймстаун, яке на наступні 83 роки стало столицею колонії Вірджинія.

1610 – У Парижі фанатичний католик Франсуа Равальяк убив 56-річного короля Генріха IV Великого, протестанта за хрещенням, що двічі переходив у католицизм і зумів примирити французьких гугенотів та католиків. Його спадкоємцем став 9-річний Людовик XIII, котрий правив під регенством матері Марії Медичі.

1643 – Після смерті короля Людовика XIII на французький престол вступив 4-річний Людовик XIV, котрий 18 років правив під регенством матері Анни Австрійської. Політику Франції у цей період визначав перший міністр кардинал Джуліо Мазаріні

1702 – У ході Північної війни війська Шведського короля Карла XII зайняли Варшаву.

1783 – Указом російської імператриці Катерини II на Лівобережжі та Слобожанщині запроваджено кріпосний устрій, яким селянам заборонено переселятися з місць останньої ревізії і на яких поширилось російське законодавство, що дозволяло їх продаж, обмін на майно і можливість заслання в Сибір та на каторжні роботи без права судового оскарження дій поміщика.

1796 – Щоб запобігти зараженню натуральною віспою, англійський лікар Едвард Дженнер вперше здійснив щеплення зразка коров’ячої віспи, взятої від хворої на неї людини, восьмилітньому Джеймсу Фіппсу. Ця процедура, названа вакцинацією, набула поширення не лише в Англії, але й за її межами, стала ефективним засобом боротьби з інфекційними захворюваннями і дозволила за наступні два століття повністю ліквідувати загрозу епідемій натуральної віспи, яка протягом історії людства забрала життя десятків мільйонів людей.

1850 – американець Джоель Гоутон у Нью-Йорку запатентував першу посудомийну машину

1853 – у США запатентовано згущене молоко

1862 – Швейцарець Адольф Ніколь запатентував хронограф — пристрій для фіксування тривалості подій з точністю більшою за секунду.

1872 – канцлер Німеччини Отто фон Бісмарк проголосив кампанію “культуркампф”, метою якої була боротьба з католиками

1900 – У Парижі, приурочені до Всесвітньої виставки, відкрились II Олімпійські ігри. На них приїхало 997 спортсменів з 24 країн і вперше виступили жінки. На Іграх II Олімпіади, які тривали до 28 жовтня, були розіграні 95 комплектів нагород у 20 видах спорту. Лідером у командному заліку стала Франція, а першою в історії олімпійською чемпіонкою стала англійка Шарлотта Купер (теніс, одиночний розряд)

1905 – на Малаховому кургані під Севастополем відкрилася панорама “Оборона Севастополя” художника Рубо

1913 – у Києві, Катеринославі, Миколаєві, Одесі, Харкові, Херсоні, Юзівці та ін. відбулися політичні страйки робітників з нагоди пролетарського свята 1 травня (за новим стилем)

1913 – Джон Д. Рокфеллер разом із сином Джоном Рокфеллером-молодшим та своїм консультатнтом з бізнесу Фредеріком Гейтсом заснував благодійницький Фонд Рокфелера зі статутним капіталом у 100 мільйонів доларів, метою котрого було “покращення життя людей в усьому світі”. Він до сьогодні є серед провідних неурядових організацій світу з активами 3,7 мільярдів доларів (2006).

1914 – перший політ поплавкового варіанта літака “Ілля Муромець” Ігоря Сікорського

1915 – у Києві відкрито для відвідувачів Ботанічний сад, причому, за рішенням правління Університету святого Володимира вхід зробили безкоштовним

1926 – завершився перший трансарктичний переліт на дирижаблі “Норвегія” зі Шпіцбергена на Аляску через Північний полюс (командир корабля Умберто Нобіле), що стартував 11 травня

1947 – у Польщі почався військовий суд оперативної групи “Вісла”, що тривав до 15 вересня і засудив 315 цивільних осіб, обвинувачених у приналежності до УПА і ОУН: 173 – на смерть, 58 – довічне ув’язнення, 40 – на 15 років ув’язнення, 39 – на термін до 15 років ув’язнення. Виправдано 5 осіб

1948 – У день виведення з Палестини останніх британських військ Єврейська національна рада під головуванням Давида Бен-Гуріона в Тель-Авіві проголосила створення держави Ізраїль. Першою державою, яка юридично визнала Ізраїль, був Радянський Союз, який зробив це 17 травня.

1972 – литовський юнак Роман Каланта здійснив у Каунасі самоспалення на знак протесту проти окупації своєї країни Радянським Союзом

1975 – Київське «Динамо» вперше виграло Кубок володарів кубків УЄФА з футболу, перемігши з рахунком 3:0 у Базелі (Швейцарія) угорський клуб “Ференцварош”. Цього ж року кияни виграли і Суперкубок УЄФА та були визнані кращою спортивною командою світу.

1993 – створено Економічний союз СНД

1995 – у Білорусі відбулися перший тур виборів до Верховної Ради і референдум.

Схвалено пропозиції президента Олександра Лукашенка про тіснішу інтеграцію з Росією, надання російській мові статусу державної та прийняття нової (по суті – старої) державної символіки

1996 – У Лондоні одружились актори Антоніо Бандерас і Мелані Гриффіт.

2012 – Президент Віктор Янукович підписав закон про введення в дію нового Кримінально-процесуального кодексу України, який замінив аналогічний документ 1961 року. Новий Кодекс набув чинності 20 листопада цього ж року.

Тетяна Кондратьєва