Чорновол розповіла про роль української артилерії бід час боїв за Маріуполь. Артилерія ЗСУ російським десантникам, які тоді були під Маріуполем. І це дало можливість Порошенку з позиції сили вести переговори щодо Мінських угод.

Народна депутатка VIII скликання Тетяна Чорновол, яка була безпосередньою учасницею подій під Маріуполем у червні 2014 року, спростувала заяви журналіста Дмитра Гордона щодо нібито домовленостей “здати” місто. Про це Чорновол сказала в ефірі програми на каналі “1+1”.

Чорновол заявила: “Щодо пана Гордона. Я би вам не рекомендувала йти в суд щодо Маріуполя, бо ви не знаєте, що там було. А я знаю”.

І продовжила: “Я тоді була в складі “Азову”. Я не хочу сказати, що “Азов” не готовий був захистити Маріуполь – звичайно, готовий. Ми всі палали бажанням захистити Маріуполь. Весь склад “Азову” тоді стояв на блокпосту зі зброєю і чекав нашої черги піти в бій. Нагадаю, тоді російські війська наступали на Маріуполь. Однак у бій ми не пішли. Воювала армія (ЗСУ, – ред.), зокрема 72-га бригада. Воювала Нацгвардія, вони йшли в бій. Мали втрати”.

Чорновол також розповіла про події, що тоді відбувалися.

“Ми (Азов, – ред.) стояли на блокпосту, бо чекали в принципі наказу піти в бій, але так у бій ми й не пішли. Шанси в нас були невеликі, тому що “Азов” тоді був озброєний фактично винятково автоматами, тому це було раціональне рішення українського командування – притримувати “Азов” у резерві. Ситуація була досить складна, але треба відзначити особливу роль української артилерії, яка завдала великих втрат російським десантникам, які тоді були під Маріуполем. І це дало можливість тоді Порошенку з позиції сили вести переговори щодо Мінських угод. Тому я хочу зазначити, що той день – це була велика перемога Порошенка. Зокрема, завдяки їй я залишилась, наприклад, жива, і багато хто інший залишився живий”, – розповіла Тетяна Чорновол.

На це Гордон запитав: “Ви хочете сказати, що я – агент російський, чи що ви хочете сказати?”

“Ви послуговуєтесь інформацією, яка надходить від кремлівських агентів. Зрозуміло, яку сторону ви захищаєте”, – відповіла Чорновол.

Співголова фракції “Європейська солідарність” Артур Герасимов запитав у Гордона, чи знає він, коли було звільнено Маріуполь.

“У червні – 14 чи 15”, – відповів Гордон.

“13 червня 2014. Коли Порошенко став Головнокомандувачем? 7 червня 2014 року. Менш ніж через тиждень Маріуполь було звільнено. Оці дві цифри показують брехню цієї людини. Хотів би сказати Гордону, що за фейки і брехню будете відповідати в суді”, – резюмував Герасимов.