Упродовж трьох днів делегація з Маріуполя переймали досвід досвід вінницьких колег у різних сферах діяльності муніципалітету. Вінницький міський голова Сергій Моргунов зі своїми заступниками у HUB «Місто змістів» розповів гостям про Стратегію «Вінниця 3.0», відповів на запитання колег з Маріуполя. Делегація з міста металургів відвідала будинки, зведені за програмою «Муніципальне житло» по вул. Маяковського. Побувала у КП «Вінницякартсервіс», де познайомилася із впровадження в систему муніципального управління елементів Smart-city. А ще маріупольці побачили, як у Вінниці проводиться ремонти доріг, тротуарів, житлового фону, працюють над впровадженням безбар’єрного середовища тощо.

З цікавістю вінничани слухали про те, як досвід вінничан прижився у Маріуполі. Це уже другий візит команди Маріупольського міського голови Вадима Бойченка до Вінниці. Вперше знайомство між міськими радами обох міст відбулось чотири роки тому, у 2017-му році. Перше, на що звернули тоді увагу маріупольці — чистота.

“Я запитав у Сергія Анатолійовича, як цього досягнути, і тепер по наших вулицях їздять спеціальні машини-пилососи, які ми вперше побачили саме у Вінниці. Це простий приклад того, як ми застосували побачене у вас, і це працює. – ділиться спогадами міський голова Маріуполя Вадим Бойченко. Ще одне вінницьке досягнення, котре прижилося у Маріуполі — вінницький кардіосудинний центр. Маріуполь – дуже близько до гарячої точки, де зараз точаться воєнні дії, а найбільші медичні закладі залишилися залишилась на непідконтрольній території – в Донецьку.

“Тоді прем’єр-міністр України Володимир Гройсман підтримав нашу ініціативу і допоміг фінансово, в тому числі придбати обладнання – ангіограф. Завдяки кардіоцентру ми в два рази скоротили смертність», – каже Вадим Бойченко.

І, звичайно ж — робота “Прозорого офісу” . Тепер і Маріуполь перейняв вінницький досвід у наданні адміністративних послуг мешканцям міста. Вадим Бойченко запросив вінницьких колег до Маріуполя, адже у цьому місті теж є чимало цікавого і є чим похвалитися.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що думка про такі візити дуже слушна. « У кожного є свій досвід, у кожної територіальної громади є свої особливості, свій менталітет, є певні відмінності у баченні розвитку територіальної громади. Але найголовніше, що у Вінниці та Маріуполя є можливості та команди, які здані сконцентровано працювати і досягати відповідних результатів», – каже Сергій Моргунов.

Ілона ВАЛЬТЕР