Сутисківська школа-інтернат раніше була на балансі Тиврівської районної ради. Район ліквідували в рамках реформи децентралізації.

У січні 2021 року, аби забезпечити безперервний освіт­ній процес, Сутисківська селищна територіальна громада прийняла школу-інтернат на баланс.

До серпня в бюджеті селищної громади є кошти на утримання закладу. Але на весь рік грошей в бюджеті Сутисок не вистачить, вони не можуть фінансово утримувати школу-інтернат. Йдеться про додаткових майже два мільйони гривень на рік.

Народна депутатка, голова Вінницького обласного осередку політичної партії «Слуга Народу» Ірина Борзова переконана, що заклад освіти потрібно зберегти.

«Школу важливо зберегти. Наші депутати від «Слуги Народу» підготували проєкт рішення на сесію обласної ради. Ми дуже сподіваємось на підтримку депутатського корпусу із інших фракцій. Адже йдеться про права дітей. Ми разом повинні їх захистити», — говорить Ірина Борзова.

У закладі діти не лише з Сутисок, а й Козятинської, Лукомелешківської, Тиврівської, Гні­ванської, Вороновицької громад і міста Вінниці. Вихованці інтернату здебільшого із багатодітних, малозабезпечених родин. Для багатьох з них інтернат це не лише освіта, а й дах над головою. В школі навчається 199 дітей. Цілодобово перебувають у закладі — 75. Учні проживають в 3-х гуртожитках, мають 4-разове харчування у шкільній їдальні. Там працює 45 учителів та 32 осіб обслуговуючого персоналу.

Через перспективу припинення діяльності школи-інтернату 7 травня люди вийшли на акцію протесту. Вчителі і колишні випускники в Сутисках обмежили рух автотранспорту по дорозі, аби привернути увагу до проблеми і вимагають збереження закладу.

Під час мітингу з людьми спілкувались депутати обласної ради від «Слуги Народу» Віталій Урдзік і Тетяна Каменщук. Вони повідомили людям, що від фрак­ції «Слуга Народу» підготували і ще 8 квітня подали проєкт рішення Вінницької обласної ради, яким передбачена передача цілісного майнового комплексу Сутисківська ЗОШ-інтернат І-ІІІ ст. Вінницького району в комунальну власність територіальних громад Вінницької області. Ця процедура займає певний час. Але вже є погодження департаменту гуманітарної політики Вінницької обласної державної адміністрації і передано лист на управління комунального майна обласної ради. Проєкт рішення розглянуть на профільних комі­сіях і після того винесуть на голосування у зал.

«Ми за збереження закладу і робимо все, аби він працював. Тут гарний педагогічний колектив, і для багатьох дітей ця школа – друга домівка», — каже Віталій Урдзік.

Ірина Борзова у вівторок від­відала школу-інтернат та запевнила колектив, що як народний депутат робитиме все можливе, аби школа працювала.

«У рамках Тимчасово-слідчої комісії Верховної Ради на захисті прав дітей, разом з колегами, народними депутатами будемо тримати на контролі це питання», — сказала Ірина Борзова.