Православна церква 15 травня вшановує пам’ять братів-великомучеників князів Бориса і Гліба, синів князя Володимира. У народі день назвали Борис і Гліб Сіятелі. Цього дня потрібно помиритися з тим, із ким посварилися, попросити прощення. Також добре подбати про підвищення на роботі, запросити на побачення. 

Цього дня в світі відзначаються Міжнародний день сім’ї, Всесвітній день віскі, Міжнародний день астрономії, Міжнародний день клімату, (Вперше погіршення клімату Землі обговорювалося на світовому рівні в 1992 році — на так званому Самміті Землі в Ріо-де-Жанейро. Представники понад 180 країн світу підписали Рамкову Конвенцію ООН щодо Зміни Клімату, що визначила загальні принципи дій держав, спрямовані на стабілізацію парникових газів в атмосфері на тому рівні, який не загрожує кліматичній системі Землі глобальним антропогенним впливом) , Всесвітній день скрипки, Всесвітній день скандинавської ходьби. В Україні – День науки,  (Україна являє собою державу з високим рівнем освіти і науки. НАН України – Національна Академія Наук України, була заснована 27-го листопада 1918-го року і зараз має 3 секції, близько 14-ти відділень і 170 інститутів та інших наукових установ, а також 1400 науково-дослідних інститутів і 330 вищих навчальних закладів, в котрих працюють більш ніж 7000 докторів і 78000 кандидатів наук.) День Європи,( З 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року. Три з половиною десятиліття тому на Міланському саміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи».У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту. До речі. У 1887 році в Закарпатті (яке тоді перебувало у складі Австро-Угорщини) у Верхнетісянській улоговині на правому березі Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи. Координати цього географічного центру Європи: 47 ° 563″ північної широти і 24 ° 1130″ східної довготи.

15 травня увійшло до історії людства такими подіями:

1115 – на Русі ухвалене перше православне свято – день пам’яті князів-страстотерпців Бориса й Гліба

1157 – на бенкеті в київського боярина Петрили отруїли князя Суздальського і Київського Юрія Долгорукого

У 1252 році Папа Римський Інокентій IV оголосив буллу «Ad extirpanda», що дозволяє інквізиції катувати підозрюваних у єресі.

У 1536 році Анна Болейн – друга дружина короля Англії Генріха VIII Тюдора, до заміжжя Маркіза Пембрук у власному праві, мати другої правлячої королеви Англії Єлизавети I – і її брат лорд Джордж Рочфорд були звинувачені чоловіком Анни, королем Генріхом VIII, в любовному зв’язку. Обоє були страчені.

У 1618 році німецький астроном Йоганн Кеплер відкрив закони руху планет. 

1648 — відбулася битва під Жовтими Водами між повсталими українськими козаками під керівництвом Богдана Хмельницького і авангардом військ Речі Посполитої (по 16 травня)

1756 – Англія оголосила війну Франції, поклавши початок Семирічної війни

1768 – Франція купила в Генуї Корсику

1848 — з цього дня, згідно з законом австрійського цісаря Фердинанда І від 17 квітня 1848, скасовувалися селянські повинності у Галичині (селянська реформа 1848) 

У 1875 році стався землетрус у Колумбії. Він тривав усього 45 секунд, але забрав життя 16 тисяч людей. Одночасно із землетрусом сталося виверження вулкана, розташованого поруч із містом Кокуто.

У 1905 році було засновано місто Лас-Вегас у штаті Невада, США. 15 травня 1905 року на аукціоні в Солт-Лейк Сіті компанією «Залізниця Лос-Анжелес — Солт-Лейк Сіті» продано 45 гектарів землі під будівництво залізничної станції в штаті Невада. Населений пункт, що розрісся навколо неї, в 1911 році отримав статус міста і сьогодні відомий як Лас-Вегас.

У 1921 році Конгрес штату Нью-Йорк надав право місцевій владі вводити цензуру на танці та танцювальні костюми.

1925 – члени таємної організації “Чорний дракон” убили прем’єр-міністра Японії Інукаї

У 1928 році в мультфільмі «Plane Crazy» вперше з’явився мультиплікаційний герой Міккі Маус, але спочатку він ще не мав голосу і мало був схожий на себе майбутнього.

У 1930 році американка Еллен Черч стала першою в світі стюардесою. Медсестра Еллен, зацікавившись авіацією, вступила на льотні курси, але коли вона звернулася до одного з менеджерів авіакомпанії Boeing Air Transport із питанням: чи буде у неї можливість стати пілотом, той відповів, що вважає набагато більш перспективною іншу ідею – ввести на повітряних кораблях нову посаду, аналогічну посаді провідника на залізниці. Керівництво компанії схвалило цю пропозицію, оскільки воно мало й хорошу комерційну складову – стюарди-жінки були би вдалим пропагандистським ходом: присутність у літаку молодих дівчат, які не бояться літати, заспокоювало б пасажирів. До того ж навички медсестри могли стати в пригоді у польоті, особливо якщо врахувати, що на тодішніх літаках, які низько літали, сильно трясло та качало, і багато пасажирів почувалися не дуже добре. Еллен Черч було запропоновано набрати групу з семи медсестер віком до 25 років і не важчими за 115 фунтів (близько 52 кг), готових стати стюардесами за пристойну за тодішніми мірками плату 125 доларів на місяць. Перший політ у цій групі зробила сама Черч. Це сталося 15 травня 1930 року на рейсі Сан-Франциско – Шайєнн. У наступні три роки майже всі американські авіакомпанії обзавелися загонами стюардес. Під час Другої світової війни Еллен Черч служила медсестрою на літаку, що вивозив поранених солдатів із Північної Африки та Італії, а потім у санітарному поїзді у Франції. Вона була нагороджена низкою медалей. Аеродром в її рідному місті Креско названий на честь першої в світі стюардеси Еллен Черч.

У 1932 році декретом уряду СРСР за підписом Сталіна була оголошена «безбожна п’ятирічка», що поставила мету: до 1 травня 1937 «ім’я Бога має бути забуте на території країни». 

У 1940 році в США у продажу з’явилися нейлонові панчохи.

 


1948 — початок арабо-ізраїльської війни 

1957 — Велика Британія розпочала операцію Grapple: у 8 милях (13 км) над атолом Молден здійснено вибух термоядерної бомби потужністю 300 кілотонн (у двадцять разів потужнішого за атомні бомби, які зруйнували Хіросиму і Нагасакі)[1]

1969 – Пол Маккартні вперше зустрівся зі своєю майбутньою дружиною Ліндою Істман.

1969 – У Канаді пом’якшені покарання за аборти, заборонені законом.

1976 — авіакатастрофа Ан-24 під Черніговом, внаслідок якої загинули 52 особи — всі пасажири та члени екіпажу 

1990 – прийнята програма повернення кримських татар у Крим

1990 – академік Ігор Юхновський очолив першу опозиційну фракцію у ВР в історії нового українського парламентаризму – “Народну раду”

1990 – на аукціоні “Крістіз” картина Вінсента Ван Гога “Портрет доктора Гаше” продана за рекордну суму 82,5 млн. доларів.
Попередній рекорд належав картині Ван Гога “Іриси”, за яку 1987 р. заплатили 53,9 млн.

1992 – у Ташкенті підписано Договір про колективну безпеку країн СНД.
Україна в особі Президента Леоніда Кравчука відмовилася від членства

Тетяна Кондратьєва