У Харкові в онлайн-режимі відбувся всеукраїнський турнір серед поранених ветеранів АТО «Ігри героїв-2021». За підсумками балів визначили переможця — ним став 24-річний Роман Кашпур з Хмільника.

– Кожен учасник повинен був у залі або в домашніх умовах, на вулиці відзняти відеоролик одним кадром без нарізок та монтажу. І обов’язково з таймером. Моїм оператором стала дружина, яка не лише колихала на руках нашого синочка, а й мотивувала та підбадьорювала мене. Після цього я відправив відео організаторам, які оцінювали мій виступ. Із дев’яти заявлених дисциплін я зареєструвався та взяв участь у чотирьох! Результати наступні: категорія «чоловіки до 83 кг»: жим штанги лежачи — 5-те місце (100 кг). Це чудовий результат, бо до цього я ніколи не тримав важче 70-кілограмової штанги у руках, просто вирішив перевірити себе і встановити свій особистий рекорд. Категорія «адаптивні атлети» (це ті спортсмени, які травмовані чи з ампутаціями) — кросфіт, у мене золота медаль. Поштовх гирі довгим циклом (61 повторення) — І місце. У категорії чоловіків з підтягування – «золото» з результатом 55 повторень! – розповів нашому журналісту Роман Кашпур.

– Мабуть, найцікавішою була саме підготовка до цих змагань. Бо після того як минулого року я виграв на «Іграх героїв-2020», ввели карантин і в мене пішли ускладнення з травмованою ногою. Я не міг одягати протез, отримати лікування, бо Інститут протезування закрили. І я сидів вдома з милицями. Після того я подумав, що потрібно вдома влаштувати собі спортзал, щоб економити сили та час. І з часом таки облаштував його у нашій з дружиною орендованій квартирі. І займався під керівництвом титулованої фітнес-тренерки Юлії Коваль. Наша спільна праця й дала такий результат! Дякую всім, хто вірив та підтримував!

Зазначимо, що на війну Роман Кашпур пішов добровольцем, залишивши денну форму навчання в університеті, де навчався на реабілітолога та тренера з фітнесу. Після вишколу потрапив розвідником до батальйону «Правий сектор». Там отримав позивний Скіф.

– За чотири роки війни пройшов всі запеклі бої у Донецькій області, неодноразово отримував контузії, але то не рахується, — каже Роман Кашпур. — У травні 2019 року під час виконання завдання підірвався на протипіхотній міні. Весь час був у свідомості. Друзі досі жартують, що народився у вишиванці. На жаль, осколками посікло ліву ногу, а на правій відірвало стопу. Довелось ампутувати до гомілки. Два місяці чекав, поки загояться рани, найважче було, коли хотілось почесати пальці, а їх нема. Депресії не відчував, бо навкруги бачив воїнів з важчими травмами, і вони завжди усміхались. Тоді я й познайомився з організаторами «Ігор героїв». Вони сказали, що маю спортивну форму, у 2020 році запросили на турнір. І я погодився, аби довести не лише собі, а й іншим, здоровим, що все реально. Тоді я переміг і вирішив цьогоріч теж показати себе.

Торік Роман і волонтерка Юлія, з якою він познайомився у шпиталі, поєднали свої серця. Весілля подружжя Кашпурів відбулося в українському стилі в колі рідних, друзів та бійців. Почесним свідком на церемонії був побратим мужнього воїна Дмитро, позивний Тритон. Чотири місяці тому воїн з дружиною стали щасливими батьками сина Олександра. Саме йому наш земляк і присвятив свою перемогу в «Іграх героїв-2021»!

Вікторія Снігур