Він тікав від поліцейських у Києві. Водій Infiniti на вінницьких номерах не  захотів виконувати вимогу патрульних про зупинку і  спробував втекти, але втратив контроль над авто, в’їхав у  дерево… У крові водія було виявлено 1,41 проміле алкоголю при допустимих 0,2!

Внаслідок ДТП від отриманих травм померла 18-річна Олександра Землякова. За свідченнями друзів, вона була коханою дівчиною 26-річного Павла. Її подруга, друга пасажирка легковика, Марія Демчишина була госпіталізована. За кермом іномарки перебував Білоконь Павло Сергійович, онук ексміністра МВС з Вінниччини Миколи Білоконя, який нині в бігах у Росії через інкриміновані кримінальні справи. Цю інформацію першим оприлюднив заступник міністра МВС Антон Геращенко. Він заявив, що раніше водій Infiniti затримувався за нетверезе водіння у Вінниці.

Олександрі Земляковій було всього 18…

– 20 квітня минулого року патрульні склали на Білоконя протокол за фактом водіння в стані алкогольного сп’яніння зі швидкістю 100 кілометрів. Патрульні зробили свою справу. А ось суд – ні. Справу мав розглядати вінницький суддя Юрій Ковбаса, однак той не встиг провести засідання в тримісячний термін, як того вимагало діюче на той момент законодавство. Таким чином, зловмиснику вдалося уникнути штрафу в розмірі 10,2 тис. грн, а також позбавлення посвідчення водія строком на один рік. Те, що вони можуть бути родичами, треба перевіряти. Скажу лише, що зараз для поліції немає значення, чи є покидьок рідним для тієї чи іншої особи. Він відповідатиме зі всією суворістю закону за вбивство…

Додамо, що Микола Білоконь був міністром МВС часів Кучми та заступником голови Адміністраціі президента. Після заведених проти нього кримінальних справ втік до Росії. Останнє місце роботи – Міністерство юстиції. Його зять Віталій Маліков з Криму. За часів Порошенка був високопосадовцем СБУ, до цього — УМВС м. Севастополя. Громадські активісти не раз запитували владу країни: чому так?

Йому приписували кришування і сприяння у відбілюванні Сепара (так сам себе називає на сторінці Фейсбук) Шевцова, призначеного начальником УМВС у Вінницькій області.

Під час виборів ще 2004 року Малікова пов’язували з організацією стеження за кандидатом у президенти Ющенком. Також він підозрювався у ДТП із загибеллю людини. На посаді керівника міліції Севастополя прославився тим, що, в першу чергу, відремонтував свій кабінет, додавши кухню і душову, забезпечив себе житлом площею 200 кв. м і житлом свою доньку від першого шлюбу.

Микола Білоконь

Як зазначав на своїй сторінці у Facebook журналіст Вахтанг Кіпіані, тодішній керівник Антитерористичного центру при СБУ Віталій Маліков під час окупації Криму Росією підтримував окупантів.

На всі звинувачення колеги відповідали, що зять на той час був вже розлученим із донькою Миколи Білоконя. І ось знову згадали міністра із Вінниччини через цю резонансну автотрощу.

Ми знайшли в Могилівці, що у Жмеринському районі, земляків, які знають цю родину.

Ось що вони повідомили:

– У Миколи Білоконя одна донька — Олена. Із чоловіком вона дійсно розлучена. Віталій Маліков не може бути батьком Павла Білоконя, бо винуватець ДТП — Павло Сергійович.

У Селищі живе ще його сестра. Може, цей Павло її онук чи син? А щодо міністра Білоконя, то його «здали» у грудні 2004 року. Він чекав, що Кучма заступиться. Але той не заступився. Янукович у Москві замовив за нього слово. Він має російський паспорт. Тому вже не громадянин України. В історії президентських виборів назавжди залишився легендарний вислів Білоконя: «Переможе Янукович – п’ємо три дні!» Після Помаранчевої революції Білоконь був «у розшуку». Знайшовся у Росії, але нічого не змінилося. Між іншим, в Росії діє норма закону: своїх громадян не видавати. Якщо в Україні навіть була заведена кримінальна справа на нього за фактом будівництва садиби в Конча-Заспі (Луценко потім навіть обіцяв виставити її на аукціон за три мільйони доларів), то відповідно до міжнародно-правових зобов’язань, Україна мала б направити справу на розслідування Генпрокуратурі Російської Федерації. Чомусь не направила? У 2009 році Микола Білоконь став фігурантом справи в Росії. Його як радника міністра внутрішніх справ Російської Федерації звинувачували в тому, що має службовий автомобіль з мигалкою, кабінет, секретаря, оклад. Йому поновили звання генерал-полковника міліції, але вже російської…

Загибла 18-річна Олександра Землякова

Стати міністром простому сільському хлопцеві з родини хліборобів – це, звісно, було круто. Микола Білоконь мав організаторські здібності, і за ним всі йшли. Микола Васильович дуже любив коней, і вже за часи його роботи в міні­стерстві виник скандал, що начебто він хабарі бере кіньми… Те, що Микола в Москві, знали всі. І коли проходить час, переосмислюєш все. І повірте, його у громаді поважають все одно, бо таких міністрів, які так дбали за службу, ще в Україні не було! Батько Миколи Білоконя помер раніше, мами вже теж нема. На її похороні сина не було, хата стоїть пусткою…

– Про ДТП ми самі дізнались із соцмереж, бо вже давно ні слухом ні духом про Миколу Білоконя не чули. Стосовно дітей та онуків, то ми з Фейсбуку дізнались про наявність онука. Дочку Олену, яку назвали на честь бабусі, пам’ятаємо ще юною. Вона вчилась в Академії МВС. Там щось писали за чоловіка, за розлучення, але ми цього не знаємо, бо невідомо, де вона тепер проживає. Можливо, після розлучення вона дала сину своє прізвище?! Сестра міністра-втікача Валентина з чоловіком проживають у Селищі.

А ось що повідомив нам про цю резонансну аварію ще один відомий вінничанин, який працює в органах правопорядку, на правах анонімності.

– Дідусь Білоконь проживає у Підмосков’ї, нормально себе почуває, як і сотні інших в минулому чиновників. Маліков – це кримський хлопець, але в мене нема даних, що він був одруженим з дочкою Білоконя, хоча така інформація ходить. А відносно його онука, то я саме проїжджав під ранок те місце, коли вантажили машину. Це було жахливе явище. На тому і все…

Після автотрощі 26-річному Павлу Білоконю обирав запобіжний захід Шевченківський районний суд. До речі, саме там прокурор заперечив, що це прямий онук міністра із Вінниччини Білоконя. Скоріше родич. Але те, що він їздив на машині з вінницькою реєстрацією та затримувався вінницькими поліцейськими за порушення правил водіння – факт.

Батьки хлопця не захотіли коментувати те, що сталося. Водночас вони повідомили, що загибла Олександра була коханою їхнього сина.

Сам водій усвідомив скоєне, визнав свою провину і готовий співпрацювати зі слідством. Він розповів, що пасажирки просили його зупинити авто, але мокра дорога завадила це зробити. «Це був азарт! Їхав з дівчатами, це не спеціально сталося, – сказав на суді Павло Білоконь. — Я під час аварії пошкодив ногу та не можу ходити».

Адвокат наполягає на тому, що хлопець потребує стаціонарного лікування. Служителі Феміди відправили водія під варту до 30 червня без права внесення застави.

Загиблу Олександру поховали у Києві. На сторінці загиблої опублікована фотографія зі свічкою і підписом: «Ти була найкращою! Ангел мій!» «Моє життя без тебе зупинилося», – написала матір дівчини.

Валентина Лісова
Андрій Власенко