У Вінниці з’явився робот: фігуру відомого героя з серії фільмів та коміксів про Трансформерів встановили неподалік Агрономічного.

Оплатив його меценат, а замовив департамент комунального господарства. Чиновники кажуть, що хотіли потішити водіїв і попередити аварійність. Проте згодні з ними не всі – Мережа вибухнула глузливими коментарями. А відомий вінницький архітектор Віталій Плясовиця зареєстрував петицію до міської ради з пропозицією перенести в іншу локацію цю фігуру. Чоловік у своєму зверненні зазначає, що не розуміє, чому робота було розміщено саме на в’їзді в місто. Також, на його думку, це «смішно і ганебно для серйозного міста, що розвивається», та «некрасиво».

– Більше того, розміщення даної інсталяції на Гніванському шосе може становити небезпеку для дітей та їхніх батьків, які захотіли б зробити пам’ятні фото. «Одним словом — це помилка! Будь-хто може помилятися, головне вміти це визнати і виправити. Пропозиція одна-єдина: перенести. Маленькі вінничани вдячні інвесторам за такий подарунок. Це, звичайно, не копія, авторські права, мабуть, дорого коштують, але все ж це «чудо» краще перенести на іншу локацію, де збираються масово діти. Наприклад, парк Горького або на територію недавно створеного парку динозаврів. До речі, потім можна додати ще героїв з фільму «Трансформери». В одній з частин фільму були роботи-динозаври. Або вибрати іншу локацію, — каже Віталій Плясовиця. — Як альтернативу пропоную провести конкурс ідей щодо облагородження кола на Гні­ванському шосе.

Аби петицію розглянули в міськраді, за неї мають проголосувати 350 вінничан. Посилання на петицію – https://bit.ly/3buTBbM. Окрім того, за повідомленням міської ради відомо, що інсталяцію робота-трансформера зроблено за позабюджетні кошти. Благодійника чомусь не називають…

Нагадаємо, що про ідею встановлення моделі робота-трансформера стало відомо ще у 2019 році. Тоді відповідний проєкт рішення про надання дозволу департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради на проєктування об’єктів різного призначення, зокрема й моделі робота, було підтримане виконавчим комітетом міськради.

Віталіна Володимирова