Православна церква 17 травня вшановує пам’ять Святої Пелагії Тарсійської, Діви. Інші назви свята – «Пелагея», «День байдиків». Пелагія вважається покровителькою птахів. Люди зверталися до Пелагеї по допомогу невинним.

Сьогодні  відзначається Всесвітній день інформаційної спільноти (27 березня 2006 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію A/RES/60/252, в якій проголосила 17 травня Всесвітнім днем інформаційної спільноти. До 2006 року цей день святкували як Міжнародний день електрозв’язку чи Всесвітній день телекомунікацій ООН)

Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією (Перший Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією пройшов 14-го травня 2005 р. З 2006 року Всесвітня Ліга Гіпертонії (World Hypertension League) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я встановили щорічні події, присвячені цій темі на 17 травня.

Підвищений артеріальний тиск або артеріальна гіпертонія – грізний фактор розвитку інфаркту міокарда та ішемічного інсульту. Більше 1,5 мільярда людей у всьому світі страждають на це підступне захворювання. За даними статистики близько 45 відсотків хворих людей не знають, що вони мають високі цифри артеріального тиску).

День пульмонолога. (Легені –  це наш парний орган дихання. Завдяки цьому органу ми дихаємо і живемо. Кожен день через наші легені проходить близько 10 тися ч літрів повітря, при цьому ми в середньому робимо 20-25 тисяч вдихів та видихів. Лікарі-пульмонологи стоять на сторожі здоровя  органу дихання. )

А ще сьогодні День народження Інтернету та Міжнародний день боротьби з гомофобією і трансфобією.

17 травня увійшло до історії людства такими подіями:

1302 – ремісники міста Брюгге підняли повстання проти французів, що стало початком визвольної війни у Фландрії

1497 – Васко так Гама досягнув берегів Індії

У 1642 році було засновано місто Монреаль.

У 1718 році англійський юрист Джеймс Пакл запатентував перший у світі кулемет – так звану рушницю Пакла. Кулемет вперше був використаний британськими військами під час придушення махдійського повстання в Судані. Розрізняють кулемети ручні (з сошкою), станкові (на тринозі, станку або лафеті), єдині, що використовуються в обох варіантах. За використанням — піхотні, зенітні авіаційні, танкові і інші. По калібру кулемети діляться на кулемети малого (до 6,5 мм), середнього (від 6,5 до 9 мм) і великого (від 9 до 14,5 мм) калібру.

1727 – на російський престол вступив Петро ІІ – 11-річний внук Петра І, останній представник роду Романових по прямій чоловічій лінії

1792 – 24 брокери, які сховалися від сонця під тінню розлогого дерева, заснували Нью-йоркську фондову біржу. На місці їх зустрічі нині розташована Уолл-стріт

1846 року   бельгієць Адольф Сакс запатентував саксофон.

У 1849 році пожежею було знищено 15 кварталів і доки міста Сент-Луїс (Міссурі, США).

У 1861 році перше в світі туристичне бюро Томаса Кука відправило у поїздку першу в світі туристичну групу – з Лондона до Парижа.

У 1861 році в Лондоні вперше публічно була продемонстрована кольорова фотографія. Зроблена вона була за методом шотландського Фізика Джеймса Максвелла.

1887 – почався перший страйк шахтарів Донбасу

У 1916 році в Англії вперше у світі був здійснений перехід на літній час.

1918 – почалося повстання чехословацького корпусу в Сибіру. Початок громадянської війни в Росії

1922 – у Львові (Польща) ЦК УСДРП надрукував лист “Голод на Великій Україні” до соціалістичних організацій світу із закликом про допомогу голодуючим УСРР.

У листі також містилося звернення до міжнародних благодійницьких організацій, а також до уряду РСФСР про необхідність справедливого розподілу продовольчої допомоги між голодуючими Росії ій України

1928 – початок IX Олімпійських ігор у Амстердамі

У 1928-му  Беніто Муссоліні створив в Італії Службу доріг для будівництва перших у світі швидкісних автострад.

У 1929 році після довгих розшуків у Філадельфії був схоплений мафіозі, глава торговців контрабандними спиртними напоями Аль Капоне, якому було висунуто звинувачення лише в незаконному зберіганні пістолета. Але до суду справа не дійшла. (У мафіозі було шестеро братів і сестер. Імя Аль — скорочене від Альфонсо. Школу він покинув у 14 років. Був змушений це зробити після нападу на вчительку. Кримінальну кар’єру почав з  роботи вишибали у барі. Одружився у 19 років. З метою відмивання грошей Аль Капоне відкрив у Чикаго мережу благодійних їдалень, де безкоштовно годували бездомних і безробітних людей. Саме він винайшов вид кримінальної діяльності, відомий як рекет. На піку своєї діяльності його кримінальна імперія ороку приносила йому 60 мільйонів доларів прибутку. Особистий «Кадилак» Аль Капоне важив 3,5 тонни через бронювання по колу. У дверях були приховані бійниці, а заднє скло відкидалося, дозволяючи стріляти по переслідувачам. Згодом цей автомобіль був конфіскований, і ще трохи пізніше на ньому возили президента США Рузвельта. Вираз «відмивати гроші» з’явився завдяки цьому гангстерові. З метою легалізації доходів він створив мережу дешевих пралень. Звідти і пішла ця крилата фраза. В ході «гангстерських воєн» за п’ять років було вбито понад п’ятсот осіб. Офіційно Аль Капоне мав меблевий бізнес.  Після арешту його відправили до в’язниці на 11 років. Спершу він навіть приймав відвідувачів і продовжував керувати своєю кримінальною імперією, але незабаром за розпорядженням глави ФБР і майбутнього президента Гувера його перевели в знамениту в’язницю Алькатрас, де він став працювати прибиральником. У підсумку він був звільнений на 4 роки раніше ніж треба, але до того моменту він втратив свій вплив. Могила короля кримінального світу знаходиться в Чикаго, під нічим не примітною кам’яною плитою з його ім’ям. Історії життя Аль Капоне присвячено 13 фільмів.)

1940 – німецькі війська захопили Брюссель

1943 – під час нальоту авіації союзників зруйновано кілька гребель у Рурському басейні, що призвело до загибелі близько 1500 німців.

1970 – експедиція норвезького мандрівника-дослідника Тура Хейєрдала на папірусному човні “Ра-2” вирушила з марокканського міста Сафи у плавання через Атлантичний океан, щоб довести можливість досягти берегів Америки древніми народами Африки

1973 – у Сенаті США почалися слухання з Уотергейтського скандалу

У 1978 році швейцарська поліція в Лозанні виявила останки Чарлі Чапліна, викрадені з могили за 11 тижнів до цього.

1984 – опублікована заява колишнього члена УГГ Олеся Бердника, що був засуджений до довголітнього ув’язнення.

У своїй “покаянній заяві” Бердник подякував Президії Верховної Ради за помилування і пообіцяв розірвати будь-які зв’язки з ідеями та силами, “котрі могли б принесли шкоду Батьківщині”

1990-го  Всесвітня організація охорони здоров’я виключила гомосексуальність зі списку психічних захворювань. Термін “гомосексуал” уперше запропонував угорський журналіст та захисник прав людини Карл-Марія Бенкерт у 1869 році. Цей термін з’явився у двох памфлетах, у яких Бенкерт висловлював протест проти пруського закону, що забороняв содомію. Гомосекуальна поведінка була зафіксована у більше ніж у 400 видів ссавців та птахів. Тому практично всі вчені схиляються до думки, що сексуальна орієнтація має генетичні причини. Карна відповідальність за добровільні гомосексуальні акти знята в Україні з 1991 року (у Російський Федерації — з 1993 року).

1995 – Жак Ширак став президентом Франції на перший термін

У 1995-й  на аукціоні в Женеві алмаз “Ді” продано за рекордну суму 16 548 750 доларів.

У 1998 році в Мелдоні (Англія) була приготовлена страва каррі вагою 2653 кг – світовий рекорд.

У 2009 році вийшла перша, тестова версія комп’ютерної гри «Minecraft», що стала однією з найпопулярніших у світі.