Хтось називає його «Трипільським», хтось натякає на скіфські мотиви, але головним фактом історичного борщу є відсутність в ньому картоплі, буряку, томатів та фасолі… Але все таки це борщ, бо його назва буцімто походить від слів «збор, зборище».

– Сьогодні ми відтворюємо фактично перший Борщ, знання про який я як історик збирала із переказів, давніх рецептів та шляхом практик.  Звісно, що перший борщ не міг бути червоним, бо тоді не було буряка і томатів у наших краях… Адже перші згадки про буряк сягають часів Київської Русі. Тому перший історичний борщ мав бути зеленим і з жовтими та білими «плямками»… Я так вважаю. Адже трипільці, що тоді  жили на території сучасної Вінниччини, їли те, що саме росло на цій благодатній землі.  І якщо вони варили рідку ставу, то ймовірно це було «зборище» – трав, коріння та квітів… Та, звісно, кидали у борщ м’ясо птиці, бо куріпок та іншої дичини в лісах тоді було повно! Тому це  реконструкція першого борщу Поділля, якому може бути більше 6 тисяч років! – розповіла дослідниця Вінницького борщу – гастрогід Олена.

– Тому беремо лопату та йдемо копати на наш борщ… Картоплю нам замінить коріння лопухів та кульбабок! Капусту – конюшина та кропива. А замість сучасних прянощів буде деревій.

Адже трипільці не знали картоплі, а тому крохмалили свій борщ доступним кожному корінням. І саме в корені лопуха найбільше крохмалю. Корінь кульбаби дає нам  гіркувато-солонуватий смак, але не псує страву. Мֹ’ясо птиці, варені яйця та ложка сметанки гарно пасують із весняною зелениною… І треба, щоб наш історичний борщ умлів у печі. А тепер відгадайте всі його інгредієнти?

А під час фестивалю 22-го травня проведемо конкурс серед знавців корисних природних солодощів!

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ