Не секрет, що саме в міста, які обстрілює Хамас, чимало емігрувало євреїв із Вінниці та області. Крім того, у вузах Вінниці, найбільше у Вінницькому медуніверситеті, політесі навчалось арабів із Палестини. Багато із них одружились на дівчатах із Вінниччини. Там уже народились їхні діти та онуки. Інші – поїхали на заробітки, як до Ізраїлю так і до Палестини. І тепер бомбардування та теракти, масові заворушення застали їх там.

Як повідомляє МЗС, у Палестині, а саме Секторі Газа, який обстрілює армія Ізраїлю, щоб знищити Хамас, перебуває 1600 українців. Серед них є колишні вінничанки із дітьми та родинами.

127 уже попросили евакуації, за даними МЗС.

З Ізраїлю про евакуацію ще не надходило прохань. Але те, що земляки налякані та перебувають у бомбосховищах – повідомляють, телефонуючи до рідних та знайомих, надсилають відео із жахіть війни.

Як відомо, Ізраїль покритий системою ППО «Залізний купол», який вловлює 92-98 відсотків снарядів, які летять на країну. Але навіть ці відсотки не гарантували від жерт.

А ось на будинки палестинців снаряди та бомби летять у відповідь із Ізраїлю без перехоплень…

Нагадуємо, що В ООН знову не прийняли консолідованого рішення по цьому воєнному конфлікту. Бо США і сателіти підтримують Ізраїль. Китай і його союзники та більшість країн арабського світу – Палестину.

Заклики ЄС, інших країн сісти за стіл перемовин, успіху, поки що, не дали.

Українці, маючи свою війну, як ніхто, розуміють обидві сторони та бажають їм миру.

Тетяна Квасюк