19 травня у Вінниці відбувся І Міжнародний фестиваль хорового мистецтва ім. В. Газінського. Це масштабне дійство започатковане на честь засновника та диригента Вінницького академічного камерного хору ім. Віталія Газінського. Фестиваль проходив у Вінницькій обласній філармонії, всі охочі можуть подивитись запис концерту на сторінці VinCultureCode

На фестивалі виступав Вінницький академічний камерний хор ім. Віталія Газінського, художній керівник та головний диригент – Христина Бедзір, хормейстер – заслужений працівник  культури України Зінаїда Куркова. Солісти – Злата Давидовська, Ольга Плакидюк, Максим Бережнюк. Симфонічний оркестр «LaVirgola» (м. Київ), художній керівник та головний диригент – лауреат міжнародних конкурсів Назарій Якобенчук.

Ідея започаткування фестивалю народилась у колективі міського академічного камерного хору, в славетному колективі, який сьогодні носить ім’я свого засновника і багаторічного керівника Віталія Газінського. Невипадковим був вибір диригента: Назарій Якобенчук – вінничанин, колишній артист хору ім. В. Газінського. Сьогодні він вже є авторитетним представником нової генерації українських диригентів, лауреатом престижних конкурсів, активно співпрацює з професійними оркестрами та є учасником низки резонансних міжнародних мистецьких проєктів.

Для такої важливої події шукали і особливе наповнення. Свій вибір зупинили на творі «Stabat Mater» – сучасного уельського композитора мультиінструменталіста, філософа Карла Дженкінса, який входить у топ-10 сучасних композиторів. Дженкінс і Газінський – ровесники, хор уже співав твори композитора, тому виконання «Stabat Mater» виявилося логічною нагодою відкрити фестиваль та вшанувати пам’ять Віталія Івановича Газінського. Твір побудовано на середньовічній католицькій секвенції «Stabat Mater dolorosa» («Стояла мати скорботна»), яка описує роздуми про скорботу Діви Марії під час страждань Ісуса на Христі.

Присутніх привітала заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович. «Вітаю нас усіх з такою неординарною та цікавою культурною подією як І Міжнародний фестиваль хорового мистецтва ім. В. Газінського. Передаю вітання від міського голови Сергія Моргунова та депутатського корпусу. Впевнена, що фестиваль буде розвиватись і з року в рік ставатиме масштабнішим. Адже таку видатну людину, Почесного громадянина міста, Народного артиста України, диригента, митця і маестро пам’ятають і шанують не лише його учні, а й багато вінничан. Віталій Іванович – це ціла епоха у мистецтві, це людина, яка робила імідж не лише для Вінниці, а й для України. Він продовжує жити у своїх учнях, колективі, в його камерному хорі. Впевнена, що фестиваль розвиватиметься у міжнародному вимірі та стане масштабним заходом не лише для Вінниці, Вінниччини, України, а й для Європи, адже Віталій Іванович завжди виходив на європейський та міжнародний рівень. Знаю, що цей фестиваль буде завжди підтриманий міською радою, вінничанами і українцями в цілому. Адже мистецтво – це те, що потрібно людям завжди, попри усі перепони. Тож, бажаю всім гарних вражень та емоцій», – каже Галина Якубович.

Художній керівник та головний диригент Вінницького академічного камерного хору ім. Віталія Газінського Христина Бедзір розповіла, що вперше планували провести фестиваль у квітні минулого року, тоді Віталію Івановичу мало виповнитись 70 років, але це не вдалося здійснити через суворі карантинні обмеження.

«Щодо вибору твору на фестиваль, а саме, «Stabat Mater» Карла Дженкінса, то Віталій Іванович був знайомий з музикою цього композитора, він разом з хором виконував його «Реквієм». А саме твір «Stabat Mater» я почула абсолютно випадково, і у мене з’явилась мрія виконати його з хором. Для цього повинен був бути грандіозний привід, і я зрозуміла, що це ідеальний твір для відкриття фестивалю на честь Віталія Газінського. Для виконання цього твору повинен бути не звичний у нашому розумінні склад оркестру, манера співу солістів, тому далеко не кожен може взятися за цей твір. А ми ризикнули, поклалися на інтуїцію. Взагалі, ми плануємо, що це буде щорічний фестиваль, своєрідна платформа для хорового спілкування не лише у масштабах нашої держави, а й Європи, і, можливо, на цій сцені колись відкриються нові хорові імена. Ми плануємо запрошувати колективи не лише з України, а й з закордону», – зазначила Христина Бедзір.

Художній керівник та головний диригент симфонічного оркестру «LaVirgola» (м. Київ) Назарій Якобенчук, який є колишнім хористом, артистом Вінницького камерного хору, поділився спогадами про Віталія Газінського: «Я пам’ятаю Віталія Івановича і до цього часу керуюсь його стилем праці, психологією роботи з хором, оркестром, пам’ятаю його жарти. Я дуже вдячний, що мене запросили взяти участь у фестивалі. Дуже багато наших друзів та колег по всьому світу висловили своє бажання взяти участь у фестивалі, але через пандемію вони не змогли приїхати. Сподіваємося, що вони приїдуть на наступний фестиваль. Щодо вибору твору, то він дуже філософський. Я дуже люблю такі твори, які мають подвійне значення, на перший погляд, вони дуже легкі для сприйняття, але коли ти поринаєш у світ музики, вони є дуже глибокими», – каже Назарій Якобенчук.

Після завершення фестивалю всім присутнім подякував директор департаменту культури міської ради Максим Філанчук. «Переповнюють емоції. Я щиро дякую всім, хто сьогодні доклав максимум зусиль, щоб цей фестиваль все ж таки відбувся. Ідея фестивалю виникла на багато раніше, але час і життя диктують свої правила. Від себе особисто та від усієї спільноти міста дякую міському голові Сергію Моргунову за всебічну підтримку того, щоб цей фестиваль все ж таки відбувся. Фестиваль має розвиватись і бути гордістю нашої Вінниці, Вінниччини та України», – сказав Максим Філанчук.