До редакції газети звернулись жителі Яришівської ОТГ Могилів-Подільського району. Вони скаржаться на директорку місцевої школи Віту Григоришину, яка, за їхніми словами, влаштувала переслідування всіх неугодних. Нарікає на роботу освітянки і очільник громади Олександр Кухарчук, який написав заяву до правоохоронних органів.

– Після децентралізації село Хоньківці увій­шло до Яришівської ОТГ. Там знаходиться школа І-ІІІ ступенів, яку очолює Віта Григоришина. Вона ще депутатка в нас. Віта Григоришина привела школу до гарного стану. Але хіба це головне? Все село у страху тримає, через те поза очі ми називаємо її Берія. Після виборів фінансові питання закладу взяло на себе керівництво ОТГ. І коли почали виплачувати першу зарплату у січні 2021 року, то чомусь не йшли кошти по одному з банків. Бухгалтери почали з’ясовувати, а їм у відповідь від директорки: “Це в нас є віруючі працівники, тож кидайте на мою картку зарплату”. А далі ще гірше – бо такого працівника навіть у освітньому закладі не було. Всього так знайшли аж чотирьох! Сторож взагалі оформлений в іншої людини. Лише після скандалу особи стали відвідувати школу і робити вигляд, що працюють. Залякує директорка і вчителів, вони довго не затримуються. Наприклад, працювала у школі “Вчителька року”, а очільниця школи заявила: “Ти розумніша за мене? Ти тут працювати не будеш”. І та педагог не працює вже. По три вчителі за рік тікають зі школи. Ми готові розповісти ще багато чого, але боїмось за своє життя. Бо чули випадки, коли неугодних вивозили за село і били. І ще нам постійно кажуть: “Ди­віть­ся, у вас внуки, діти”. У Яришівській ОТГ Віта Григоришина хотіла бути начальницею відділу освіти. Та коли про це дізнались працівники шкіл, то вони сказали, що покинуть громаду і виїдуть.

Відомо, що голова Яришівської ОТГ Олександр Кухарчук написав заяву на директорку школи за “мертві душі” до прокуратури та ДБР. Ті переадресували справу до поліції. Цю інформацію він нам підтвердив.

У пресслужбі обласної поліції повідомили, що слідчі встановлюють обставини та перевіряють дану інформацію.

На жаль, почути позицію Віти Григоришиної нашому журналісту не вдалось, ми телефонували їй кілька днів поспіль, але на тому кінці слухавки повідомили, що абонент знаходиться за кордоном і прийом дзвінків обмежений. Тож готові надати слово і самій директорці школи.

До слова, схожа ситуація склалась у Карпівці того ж Могилів-Подільського району. Там до суду передано обвинувальний акт стосовно заступниці директора. Слідством установлено, що заступниця директора школи, вступивши у злочинну змову зі своїм керівником, фіктивно оформили трудові відносини між навчальним закладом та двома технічними працівниками, які там ніколи не працювали. У період з вересня 2018 року по листопад 2019 року завуч і директор щомісячно вносили до табелів обліку робочого часу свідомо неправдиву інформацію про кількість відпрацьованих “мертвими душами” днів. Далі ці відомості передавали до відділу освіти Могилів-Подільської районної державної адміністрації для безпідставного нарахування заробітної плати. Спільники також отримали безперешкодний доступ до банківських рахунків підставних працівників, маючи на руках банківські картки та пін-коди до них. Загальна сума збитків становить майже 92 тисячі гривень.

Віталіна Володимирова