Все відбувається  згідно з дорожньою картою, розробленою у Міністерстві охорони здоров’я України, розповідають у департаменті охорони здоров’я Вінницької міської ради.

– Наразі у нас одночасно відбувається вакцинація на трьох етапах. Ті особи, котрі належать до першого і другого етапів, недавно перехворіли чи вагалися, потрібне їм щеплення чи ні, вже визначилися і готові отримати вакцину, – каже начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги департаменту Наталя Абраменко. – Нагадуємо, першими вакцинувалися медики, котрі надають допомогу ковідним хворим, потім військовослужбовці ООС, потім всі інші медичні працівники. До третього етапу відносяться особи віком від 65 років і старші.

Вакцина регулярно надходить з Києва (постачається централізовано). Для того, щоб добре зберігався холодовий ланцюг, вона надходить невеликими партіями. Нове надходження очікується вже з понеділка.

Ми отримаємо чергову партію вакцини AstraZeneca. Саме нею будуть ревакцинувати тих, хто щеплювався у першому етапі. Очікується надходження вакцини Pfizer . Наразі цією вакциною щепилися люди, котрі перебувають у будинках для пристарілих, військовослужбовці і, якщо її буде достатньо — медичні працівники. Була в нас вакцина Коронавак. Нею щепили маломобільних громадян, котрі пересуваються в межах однієї кімнати. Коли буде оголошений четвертий етап — сказати важко Все залежить від того, коли МОЗ закупить достатню кількість вакцини. Загалом у Вінниці нашими мобільними бригадами щеплено першою дозою 7725. Другу дозу отримали 1072 особи.

Ми радимо усім громадянам звертатися до своїх сімейних лікарів, вони запишуть їх у лист очікування і як тільки з’явиться вакцина – запросять до вакцинації, – каже директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш. – Радимо не очікувати якусь іншу вакцину, вони всі сертифіковані, а робити щеплення тією, котра є, виробляти імунітет і убезпечити себе.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА