До редакції звернулися батьки учнів загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів у селі Білий Рукав Хмільницького району. Вони занепокоєні, що цей навчальний рік для них може бути останнім.

– У нашій школі 56 учнів, свіжий ремонт, комп’ютери та дві меморіальні дошки на фасаді! А її хочуть закрити! Все село шоковане, що дітям доведеться їздити за 4 кілометри в сусідні Сьомаки! Бо так вирішила влада… І директор школи мовчить, бо він буцімто йде на пенсію і просить, щоб його не чіпали, — розповіли батьки учнів середньої школи в Білому Рукаві. – Цієї весни у нас буде 9 випускників… І все одно в школі залишиться 48 учнів, а малокомплектна школа – це 25 і менше школярів… Тому до Сьомаків нам буде треба аж 2 шкільних автобуси і дорогу, яку взимку ніхто не чистить… Звісно, нам кажуть, що та більша і сучасніша школа! І що в неї будуть ходити діти із 5-ти сусідніх сіл, а тому рівень знань має підвищитись. Але для чого тоді вкладались у цей шкільний ремонт, який тепер коту під хвіст?.. І невже тепер доведеться знімати меморіальні дошки нашим загиблим хлопцям – випускникам Білорукавецької школи Віталію Яцюку і Олександру Микитюку, які загинули за Україну?

Ось як прокоментував сиатуцію із школою у Білому Рукаві міський голова Микола Юрчишин:

– Оптимізація шкіл — це не моє особисте бажання. Така вимога держави, а я лише виконавець. Тому я запропонував мешканцям у Білому Рукаві разом подбати про їхній навчальний заклад. У них є свій ресурс — земля, там працюють фермери. Чому б не об’єднати зусилля? Я ж не можу забрати кошти, наприклад, з Хмільницьої школи і віддати у Білий Рукав.

Подібне питання по Митнику. Школа є, діти є, але для того, щоб там був харчоблок, який має відповідати сучасним нормам, треба вкласти десятки мільйонів гривень. А де їх взяти? А у селі Кошельовка хоча менше дітей, ніж у Митниках, але там кращі умови. Будемо вирішувати, що там робити.

Я взагалі не прихильник закривати школи. Бо таким чином втрачається ПДФО. І це мій імідж. Тому хочу, щоб у селах була робота, щоб люди почали працювати, а тоді вже буде дитсад і школа. А я не можу утримувати персонал у малокомплектній школі, де лише зарплата директора на рік майже 500 тис. грн. Якщо у Білому Рукаві й залишиться навчальний заклад, то там директора не буде, лише завуч, і це зекономить суттєві кошти на оплату праці іншим працівникам.

Людмила ПОЛІЩУК