Сьогодні в Україні – День морської піхоти України (Історія української морської піхоти бере початок ще з 1918 року, коли 23 травня 1918 року гетьман Скоропадський видав указ по Морському відомству «Про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби». Першим комендантом 1-го полку Морської піхоти став майор (військовий старшина) Іларіон Ісаєвич. Наступного року Симон Петлюра видав наказ про заснування Морського полку. У березні полк був реорганізований у 1-й Гуцульський полк морської піхоти Дієвої армії УНР. Частини морської піхоти УНР брали участь у Першому і Другому зимовому походах армії УНР. Стосовно нашого часу, то днем створення морської піхоти сучасної України можна вважати 22 лютого 1992 року, коли в Севастополі 880-й Окремий батальйон під командуванням майора Віталія Рожманова прийняв присягу на вірність українському народові. Проте командування Чорноморського флоту не допустило перехід морських піхотинців під юрисдикцію України. Командир батальйону і його заступники були звільнені з посад, батальйон розформований, а особовий склад переданий в інші військові частини. 1 липня 1993 року, після створення Військово-морських Сил України, в Севастополі був сформований 1-й Окремий батальйон Морської піхоти, в який були зараховані кращі офіцери Чорноморського флоту, які виявили бажання служити Україні. Після окупації Криму Росією, морські піхотинці були передислоковані в Миколаїв, їх було менше батальйону. У стислі терміни в нових місцях дислокації морські піхотинці відновили свої бойові спроможності. Сформовано повноцінну бригаду морської піхоти в Миколаєві  та створено новий окремий батальйон морської піхоти під Одесою.)

А ще –  День героїв (Ідея Свята Героїв виникла у середовищі українських націоналістів. Уперше офіційно воно було запроваджене постановою ІІ Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові: «Обов’язуючі організаційні свята є: свято соборності 22 січня, свято Героїв революції дня 23-го травня і День боротьби 31 серпня».Дата 23 травня була вибрана не випадково. У травні за суперечливих обставин загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський. 23 та 25 травня були вбиті лідери українського визвольного руху Євген Коновалець та Симон Петлюра.

Свято Героїв під час Другої світової війни та після її завершення відзначали учасники визвольного руху. Наразі свято не є офіційним, але традиція вшанування героїв 23 травня міцнішає. Особливо, з огляду на те, що з 2014 року українці відстоюють територіальну цілісність та право на вільний вибір розвитку своєї держави у війні з Російською Федерацією, яка анексувала Крим та окупувала частину Донбасу. На жаль, ряди героїв, які віддали своє життя в останні шість років, поповнюється чи не щодня.)

23 травня, віряни вшановують пам’ять Святого Симона Печерського, а також у світі відзначають Всесвітній день черепахи.

23 травня увійшло до історії людства такими подіями:

1059 • По смерті Генріха I одноосібним королем Держави франків став його восьмилітній син Філіп, який став правити при регентстві графа Бодуена Фландрського і його матері Анни, доньки Великого князя київського Ярослава Мудрого і його другої дружини Інгігерди.

1430 • Війська герцога Філіпа III Доброго розпочали п’ятимісячну облогу Комп’єна. Французи зуміли втримати місто, однак при його обороні в полон до бургундців потрапила Жанна д’Арк, яка самовільно на чолі невеликого загону прибула на захист Комп’єна. Народну героїню продали англійцям, і за рік Жанну спалили на вогнищі

1592 – у Венеції інквізицією заарештований італійський філософ Джордано Бруно, звинувачений в єресі.

1873 – перше уявлення опери «Снігуронька» М. А. Римського-Корсакова в Москві.

1915 – Італія оголосила війну Австро-Угорщини і вступила в Першу світову війну.

1928 • З архіпелагу Шпіцберген вилетів дирижабль «Італія». Екіпаж з 16 чоловік на чолі з Умберто Нобіле досягнув Північного полюсу опівночі, але на зворотному шляху дирижабль зазнав аварії — частина екіпажу загинула, а решта 8 чоловік провели місяць на льоду в очікуванні допомоги.

1934 -го в  містечку Сейлз (штат Луїзіана) агенти ФБР розстріляли машину, в  котрій знаходились знамениті грабіжники Бонні Паркер та Клайд Берроу. 167 куль прошили авто, із них більше 50 влучили в бандитів Це поклало край діяльності найбільш романтизованої пари убивць і грабіжниківна рахунку яких понад сотня злочинів і 13 життів. У 1997 році сорочка Бонні, продірявлена кулями, була продана з аукціону в одному з невадських казино за 85 тисяч доларів (найбільша сума, викрадена бандою, становила 4 тисячі).

1945 – наклав на себе руки  Генріх Гіммлер, один із головних політичних лідерів і військових діячів Третього Рейху. Британські війська арештували його напередодні, коли рейхсфюрер СС намагався сховатися в натовпі біженців

1949 • У Бонні ухвалено Основний закон і проголошено створення Федеративної Республіки Німеччина, який набував чинності з наступного дня. До складу ФРН увійшли німецькі території, що були окуповані Францією, Великобританією і США за підсумками Другої світової війни. Першим федеральним канцлером ФРН став голова партії Християнсько-демократичний союз Конрад Аденауер, який висунув концепцію соціальної ринкової економіки.

1953 – протягом 48 годин у Литві заарештовано й депортовано з республіки майже 37 тисяч селян, які відмовилися входити у колгоспи (операція “Весна”)

1963 – кубинському лідерові Фіделю Кастро присвоєно звання Героя Радянського Союзу

1969  рік — група “The Who” випускає першу в історії рок-оперу “Томмі”.

1980 – у США на екрани вийшов фільм Стенлі Кубрика “Сяйво”, поставлений за романом Стівена Кінга і з Джеком Ніколсоном в головній ролі.

1984 року  головний лікар США оголосив пасивне паління шкідливим для здоров’я.

1988-й — прощання Мішеля Платіні з великим футболом.

У місті Нансі відбулися три матчі: “Нансі” з італійським “Ювентусом” (це клуби, в яких почалася і завершилася футбольна кар’єра видатного півзахисника); команди “Франс вар’єте”, яку представляли зірки кіно, театру й естради, із “клубом друзів Платіні”; матч збірної світу зі збірною Франції.

2006 – країни ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова) підписали в Києві протокол щодо створення зони вільної торгівлі

У 2008-му   відкрили  46-та станцію Київського метрополітену — “Червоний хутір”.

Назву станція  отримала від найближчої місцевості. Станом на 2009 рік, пасажиропотік тут складає — 5,2 тисяч  осіб за добу. Фактично, це єдина станція Київського метрополітену, розташована не в житловому масиві, а в лісі. Сенс її будівництва — розташування біля станції електродепо “Харківське”, яке мали спорудити ще на початку 1990-х років, але через фінансові негаразди розпочали роботи лише в 2004 році.

2013 • Восьмидесятирічний японець Юічіро Міура піднявся на Еверест і став найстарішою людиною світу, якій вдалось це зробити. Аналогічні рекорди він встановив 5 і 10 років перед тим, коли йому було 75 і 70 років, відповідно. Всі ці досягнення занесено до «Книги рекордів Гіннеса».

Тетяна Кондратьєва