Нещодавно відбувся фінал конкурсу талантів «World Stars USA 2021 Лос-Анджелес». За нагороди боролись учасники зі всього світу!

У номінації «декоративно-прикладне мистецтво» Гран-прі здобула ямпільчанка Алла Болгарська. Вона давно займається популяризацією подільської вишивки. Зіз­нається — не сподівалася, що поважне жу­рі з мистецтвознавців та академіків так високо оцінить її роботу.

– Нещодавно я перемогла у конкурсі «Зірки Версалю-2020» у Франції. І одна зі знайомих ще пожартувала, що слід підкорювати Америку, як то зробила свого часу клембівська вишиванка. Її слова виявились дійсно пророчими. Про цей конкурс у Лос-Анджелесі я дізналась з Інтернету, загалом 2500 учасників, конкуренція була шаленою. Брала участь у категорії професіоналів. Подавала три чоловічих сорочки у різних техніках виконання — бісерний хрестик, подільська гладь та вишита білими шовковими нитками. Вишила їх для двох синів та коханого чоловіка. Кожну свою роботу потрібно було сфотографувати у різних ракурсах — і з лиця, і з виворітної сторони.

Подавали опис: яка тех­ніка, які матеріали, шви були використані. Відправила фото і чекала новин… Коли дізналась, що здобула Гран-прі, не могла пові­рити, це вагомий здобуток і сходинка до нових вершин!

Понад 5 років Алла Болгарська очолювала колектив «Солов’їні вічка», нині викладає в Ямпільському будинку дитячої та юнацької творчості — веде гурток народної творчості і народної вишивки. Роботи найвищої складності та неперевершеної краси багато років вишиває сама та навчає цьому мистецтву молодь.

Віталіна Трудько