4-й рік навчається і працює у Польщі студентка із Вінниці – Олександра. За цей час наших там стало ще більше — загалом майже 3 мільйони українців! І це не лише заробітчани, яких традиційно місцеві вважають суто «буді­вель­ни­ками» і «приби­раль­ницями»… Бо поляки нині, перш за все, запрошують до себе українських лікарів через ситуацію із КОВІДом!

Але останній гучний скандал у електричці, який прогримів на всю Польщу, засвідчив живучість стереотипу серед поляків у стилі «понаїхали»! Бо місцева студентка публічно обізвала українку «прибиральницею», зняла про це відео і була виключена із свого вузу за «мову ненависті»…

Але як насправді живеться в сусідній єврокраїні вінничанам? Чи є там корупція, яку поляки називають «лапувками»? Які ціни та штрафи під час карантину діють у Польщі? Про все це розказала наша студентка Ягеллонського університету Саша.

– Наших справді там половина Польщі? Чи це перебільшення про українські магазини, кафе і «солов’їну» мову на кожній вулиці поль­ських міст?

– Української на вулицях дійсно багато… Але мене більше дивує російська у виконанні багатьох громадян України, які за кордоном раптом забувають рідну мову. І чомусь розмовляють між собою мовою північного сусіда! Може, вони всі приїхали із модного Києва чи воюючого Донбасу? — розповіла Саша. — Але коли ти говориш із ними українською, більшості стає якось ніяково і вони раптом згадують своє рідне слово… Це перше. А друге — це загалом хороше ставлення до нас всіх у великих містах, бо тут ми ІТішники, студенти, менеджери серйозних компаній та директори у «Макдональдс»… І хочу сказати, що поляки вже платять цілком місцеву зарплату українцям, якщо ти знаєш мову, маєш хорошу спеціальність та не порушуєш закони… Звісно, що зарплата вчителя, науковця і лікаря у Польщі часто в рази вища за українську. Тому останнім часом сюди приїхало досить багато лікарів, які рятують Польщу від КОВІДу… І наших пацієнтів від багатомісячного очікування прийому по медичній страховці… А ще на таксі «Убер» за кермом всі українці! Тому хочеш зустріти наших – викликай найдешевше таксі!

– Штрафи у Польщі великі? Як після України звикнути не ходити на червоне і не знімати маску в трамваї?

– Через дорогу краще там не бігати… І по велодоріжці пішки чи без квитка в транспорті – це дуже швидкий тест на появу контролера чи поліцейського. Після наших реалій така довіра до тебе спершу справді дивує. І тому є дуже мало українців, яких не штрафували у Польщі! Хоча місцеві бабусі з початку епідемії КОВІДу також любили ходити без маски у магазин чи по вулиці… Але коли тебе на вулиці зупиняє патруль і робить «останнє» попередження, то це конкретно дисциплінує. Скажу чесно, я не випробовувала на собі розмір штра­фів, бо для студента кожна копійка важлива. І за штрафні 100 злотих (730 гривень по курсу) можна накупити торбу продуктів на тиждень…

– В універі були натяки на «лапувки» чи екзамени та дипломи тут без бабла?

– За ці роки навчання нам одразу сказали – не пропонуйте і не провокуйте! А хто з українців хоче давати хабар, то краще хай одразу їде додому! Тому я чесно кажу, що корупції в моєму університеті немає… Але загалом у Польщі так само є мажори, депутати порушують власноруч написані закони, п‘яні за кермом бувають і наші, і – їхні… І замість корупції у них бюрократія! Це коли ти для будь-якого рішення у державній установі маєш зібрати тисячі довідок на папері, висидіти у довгій черзі, три рази приїхати на уточнення і чекати півроку чи навіть більше на простий документ!

– Життя у Польщі для студента дешевше за українське?

– Все відносно… Наймати житло – гуртожиток чи кімнату, а також харчуватись реально за тисячу-півтори злотих. Це 7-10 тисяч гривень, якщо ти знаєш місця і маєш друзів.

А ще коли ти із першого дня живеш в одній кімнаті із поль­кою, знаєш всі магазини, кафешки та акції + знижки – то ціни норм. Я два роки не була вдома у Вінниці, а тому на Великдень перевірила ваші продуктові ціни. І можу сказати, що у вас багато що дешевше… Але й пенсії та зарплати вінничан у рази менші. У Польщі класно купувати морську рибу, екзотичні фрукти і європейські сири… В Україні дешевий хліб, алкоголь, цигарки, кава на вулиці та перукарні… А проїзд у вінницькому трамваї за 4 гривні взагалі символічний! Вартість навчання у престижних вузах Польщі вже дешевша за Україну…

– Багато студентів працюють у Польщі?

– Майже всі, крім вихідців із дійсно багатих родин… Бо на першому році навчання в моєму універі іноземцям взагалі не платять стипендії навіть за відмінне навчання… І тому всі шукають підробіток. І це нормально, коли ти за 3-4 години отримуєш хороші кишенькові гроші та практику мови. Бо якщо там крутитись лише серед своїх земляків, то адаптуватись буде важко. І для батьків це також підтримка, бо курс валют завжди росте. А ще не всі наші у Польщі вчаться безкоштовно.

– Наші хлопці там зустрічаються із польками? Чи лише красуні із України мають шанс на польське кохання?

– Тут шанси 50 на 50… Але чомусь серед студентів із України переважно дівчата, а тому перш за все на нас задивляються! Я не можу сказати за ситуацію із знайомствами в клубах чи на дискотеках, бо я там просто не буваю через навчання і роботу. Мій друг із Вінниці одружився із полькою, і я щодня бачу його щасливі очі. Тому вдале знайомство, кохання і шлюб — це скрізь лотерея і щасливий випадок. А ще зрозумійте — ми молоді, сучасні люди, знаємо мови і маємо знання. Плюс у нас у руках відкритий світ, де не мають аж таке значення статки твоїх батьків чи польський акцент…

Хоча знаю випадки, коли наших студентів просто висилали додому за систематичні прогули… Бо там ти отримуєш від батьків 100-відсоткову волю – живи, навчайся, мандруй, купи авто чи велосипед… І повірте мені, цією свободою із наших у Польщі розумно розпорядитись можуть далеко не всі.

– Анекдоти про українців поляки розказують?

– Я таке не чула. Може, не в тій компанії я спілкуюсь? Бо у п’ятницю на їхніх вулицях також вистачає п’яненьких. І у них є свої жлоби і селюки… І наші там не всі святі, тому в новинах польських ЗМІ то рятівник дитини на пожежі із України, то український заробітчанин, що п’яним заїхав на авто у вітрину магазину «Бедронка»! Єдине, що дуже напрягає цей останній рік – це фактично скасований безвіз та перекритий кордон для рідних і друзів, які не можуть просто так приїхати до тебе в гості. Я розумію, що це тимчасово, але тут явно перебір! І він дратує вже багатьох поляків, а українці вимушено стоять по 12 годин у чергах на кордоні, щоб потрапити у рідну Вінницю та з’їсти мамину пасочку на свята.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ