Екзотичну китайську павловнію вирощує та роздає людям садівник із Ворошилівки Олександр Мельник. Він покладає на цю рослинку чимало надій і переконаний, що вона може врятувати вінничан від екологічної катастрофи.

Бо це дерево виробляє на 30-40% більше кисню, аніж ялина та сосна. Завдяки великим розмірам листя павловнія поглинає щодня до 22 кг CO2, при цьому виробляється до 6 кг кисню. З такими показниками жодне дерево не зрівняється. А ще павловнія гарно вписується у будь-який ландшафтний дизайн, бо цвіте великими квітами-свічками аж два місяці. Павловній є дуже багато сортів. Є така, що гарно підходить для озеленення та пасік – це «Томантоза» та «Гардин» – вони цвітуть 8 тижнів. Квіти великі, в діаметрі десь 6 см. Бувають білі, бузкові, блакитні, синьо-фіолетові.

Більше того, з павловнії бджоли збирають смачний та ароматний мед. І шкідники цьому дереву не страшні, тому обприскувати хі­мі­катами дерево не потрібно. Це теж на користь і дереву, і бджолам. До речі, з 1 гектара павловній можна зібрати понад 800 кг меду. А ще – після зрубування дерево може відростати ще сім разів, як фенікс!

З павловнією Олександр Мельник познайомився років 30 тому, коли коли працював ландшафтним дизайнером у Росії. В Україні ця рослинка з’явилася недавно. Наразі у нас павловнією засаджено близько 150 гектарів, у той час як Китай (батьківщина рослини) вирощує павловнію на понад 32 млн га.

– Мій 78-річний дядько зі Жмеринщини – фермер з дос­відом. Декілька десятків років займається яблуневими садками. Але останні роки це не заробіток, а знущання. Тому вирішили спробувати вирощувати павловнію, яка є просто унікальним швидкоростучим, штучно виведеним гібридом, – розповів Олександр журналістам. — Довелося довго експериментувати, щоб знайти сорт, котрий би комфортно почував себе на Вінниччині. І таки знайшов!

Саджанці дороговартісні. Наприклад, італійські замовляв по 7 євро за штуку. У мене зять загинув за Україну, я посадив біля його могили павлонію. А згодом вирішив висадити павловнії на могилах всіх героїв Тиврова. Також роздаю павловнію воїнам АТО, які цього хочуть. Як їду кудись автівкою, набираю повний багажник саджанців і роздаю.

Олександр стверджує, що будь-хто зможе з насіння розвести павловнію. Приживається добре, особливого догляду не потребує. Єдине, треба перший рік прополювати, щоб бур’ян не глушив. Але за рік павловнія виростає до 5 метрів.

Соломія КАЛЮЖКО