Це звичайна страва французьких селян, але в наш час вона набула статусу культової і перекочувала у ресторани.

Легенда свідчить, що страву французької кухні винайшов кухар Юлія Цезаря, коли підкорені галли вирішили поглузувати й прислали йому у подарунок жилавого старого півня.

Але і такому подарунку знайшли правильне застосування. Ідея цієї страви полягає в тому, що повільне тушкування у вині дозволяє розм’якшити жорстке м’ясо півня. Для приготування страви беремо: 1,4 кг цілого курчати, розрізаного на 8 частин, сіль і мелений перець,1 столова ложка вершкового масла, 1 столова ложка оливкової олії, 1 велика цибулина — подрібнити, 1 зубчик часнику — подрібнити, 2 столових ложки коньяку, 250 мл сухого вина «Рислінг» або іншого білого, з насиченим смаком, 125 мл курячого бульйону, 250 г грибів (шампіньйонів — білих чи коричневих), 125 мл сметани або вершків, 1 столова ложка січеної зелені петрушки.

Шматки курчати посипати сіллю і свіжозмеленим перцем. Нагріти ложку вершкового масла й олії у сковорідці й обсмажити шматки курчати до золотистого кольору з усіх боків. Покласти у сковорідку посічені цибулю, часник і протушкувати протягом 1 хвилини. Влити коньяк, не більше двох ложок, нагріти його кілька секунд і здалеку вкинути підпалений сірник для фламбування. Коли вогонь вигорить, покласти шматки курчати назад у сковорідку. Налити вино і бульйон, накрити кришкою та тушкувати до готовності, близько 30 хвилин, перевертаючи шматки.

У цей час розтопити трохи вершкового масла в іншій сковорідці й обсмажити розрізані начетверо гриби до золотистого кольору.

Коли м’ясо готове, вийняти шматки на таріль і тримати в теплі.

Рідину, у якій тушкувалося курча, уварити до консистенції соусу. Додати підсмажені гриби й сметану. Приправити соус сіллю й перцем, додати петрушку, все перемішати і полити ним курча перед тим як подавати на стіл. Смачного!