Підозрюваних тепер 6, серед них залишився і командувач Повітряних Сил Сергій Дроздов. Винними вважають екіпаж, якого нема у живих…

Державне бюро розслідувань  завершило досудове розслідування катастрофи літака Ан-26, яка сталася на Харківщині 25 вересня 2020 року. Нині у справі замість двох уже 6  підозрюваних. Це командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов; колишній командир військової частини А4104 В’ячеслав Глазунов та двоє його заступників (один із них відповідав за льотну підготовку); екскерівник управління польотами на аеродромі «Чугуїв», колишній в.о. начальника Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба Олександр Турінський. Їх підозрюють у незабезпеченні безпеки польотів, порушенні правил підготовки та проведення польотів, а також недбалому ставленні до військової служби (ст. 416, ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України).

-Слідство з’ясувало, що військовослужбовці неналежно підготували та затвердили документи щодо умов експлуатації літака з непередбаченим керівництвом зльотом з «конвеєра» та щодо порядку льотної підготовки курсантів, – повідомили у пресслужбі Генпрокуратури. –  Крім того, слідчі виявили неналежний контроль за рівнем підготовки пілотів-інструкторів та навчальним процесом, а також дотриманням заходів безпеки під час виконання навчальних польотів. Такі порушення були системними: їх допустили під час підготовки до польоту (оскільки на борту були люди, які не мали там бути), на стадії польоту (який дозволили із порушенням правил експлуатації літака та правил здійснення польотів), а також на стадії кризової ситуації. Керівництво польотів не вжило достатніх заходів для уникнення авіакатастрофи.

У свою чергу начальник слідчого відділу Державного бюро розслідувань України Вадим Приймачок додав, що керівники польотів не надали практичної допомоги екіпажу для безпечної посадки. Він зазначив, що до виконання польотів був допущений командир екіпажу, який не поновлював навичок польотів уночі протягом понад 11 місяців, тож тієї ночі через це він не впорався із ситуацією. Також тієї ночі до виконання польотів були допущені два курсанти-льотчики четвертого курсу, які не мали права виконувати зазначені обов’язки, оскільки були тільки на стадії проходження відповідної програми навчання і її не завершили.

3 травня суд відправив двох заступників командира військової частини та колишнього в.о. начальника Харківського національного університету Повітряних Сил під нічний домашній арешт. Сергій Дроздов під особистим зобов’язанням.

Нагадаємо – 25 вересня 2020 року назавжди залишиться чорним днем в історії України та її авіації. Адже внаслідок падіння військово-транспортного літака Ан-26ш під Чугуєвом загинуло 26 курсантів і членів екіпажу, серед них двоє із Вінниччини- це Максим Хомячук з Оратівщини та Роман Корчовський з Крижополя. Дивом вижив тільки один курсант. І одному з перших тоді оголосили про підозру  командувачу Повітряних сил Збройних сил України з Вінниці, льотчик-снайпер, генерал-полковник Сергій Дроздов. На його підтримку стало чимало офіцерів, вони написали відкритого листа до відповідних структур та президента. Сам він ось як прокоментував нашому журналісту  звинувачення:

– Одразу скажу: там навчається і мій син Сергій. Того трагічного дня він теж виконував політ на іншому Ан-26 із бортовим номером “56” і здійснив посадку усього за 5 хвилин до катастрофи 76-го борта. Це був шок для усіх нас. Одразу стало відомо, що є загиблі. Це болючий удар для всіх нас, непоправна втрата для всього українського народу. Після падіння літака відразу з Вінниці було направлено літаючу авіаційно-технічну лабораторію, згодом створено комісію Міністерства оборони, до складу якої увійшли кращі фахівці від Повітряних сил, Збройних сил, Генштабу, задіяні військові експерти. Зізнаюсь, ця підозра була для мене неочікуваною. Особовий склад Повітряних сил – це півсотні тисяч людей. Командувач не може контролювати дії кожного військовослужбовця, чітке виконання керівних документів на місцях і так далі…

Є ще чимало ланок посадових осіб по вертикалі управління, однак обвинувачення вказує саме на провину командувача! Мені закидають системні порушення в організації польотів та інше. Якщо вже говорити про системні порушення, то треба починати із розмов про те, як довели до такого стану армію та Повітряні сили зокрема, які від 1991 року не отримали жодного літака. Чомусь усі забули, як у 2014-му почалась анексія Криму і війна. Тоді ми підняли в небо усе, що могли, і дали рішучу відповідь агресору з повітря. Уже забули, як усього за півроку активних бойових дій 2014-го наші льотчики робили все, аби захистити країну від окупанта! Якби авіація тоді не була задіяна, то ми могли б втратити набагато більше територій, а головне – людських життів. Ми поставили до строю ветеранів-льотчиків, які звільнились ще на початку 2000-х років, аби передати знання та вміння молодим екіпажам.

Віталіна Володимирова