Учасниками цього конфлікту, про який гуде вся область, стали жителі Козятина – Валентина Козунь та  атовець Володимир Зарудний. Жінка навіть написала скаргу до мерії, щоби позбавити сусіда сервітутного користування земельною ділянкою за нібито самозахоплення. Зрештою, фігурантами конфлікту стали не лише ці двоє, а й Козятинська мерія разом з місцевою Асоціацією учасників бойових дій та учасників АТО.

– Почалось все з того, що у лютому 2020 року я купила контейнер, який з кінця 80-х – початку   90-х років стояв у дворі будинку за адресою вул. 8-Гвардійська, 49. У тому ж році моєму сусіду та учаснику АТО Володимиру Зарудному на сесії Козятинської міської ради було виділено у тимчасове користування землю під встановлення переносного металевого контейнера, згідно з  договором сервітутного користування, – розповідає Валентина Козунь. – Мерія виділила йому місце, яке знаходиться приблизно за 50 метрів від місця розташування мого контейнера. Але сусід чомусь вирішив, що земля під моїм контейнером йому більше підходить і почав самовправно облаштовувати земельну ділянку не у виділеному йому місці, а на місці мого контейнера. Він почав поводити себе неадекватно і чинити протиправні дії. 10 березня 2021 року він незаконно та самовільно вивіз мій контейнер на приватну територію магазину, при цьому пошкодив мої речі.

Якщо чесно, то я не знала, куди в першу чергу звертатись – в поліцію, чи швидку допомогу, через те хвилювання, яке завдало мені зникнення моєї нещодавно придбаної власності, за яку я заплатила немалі гроші. Я викликала поліцію, яка зафіксувала все. Через декілька днів Володимир Зарудний почав розбивати зацементоване місце, де стояв мій контейнер, з метою облаштувати місце для себе. Неодноразово я зверталась в Козятинську міську раду, щоб вирішити це питання, писала заяви, виїжджали комісії, але сусід спеціально на них не з’являвся, хоча був повідомленний заздалегіть. Окрім того, я зверталась в асоціацію атовців, пояснила ситуацію, розповіла про його незаконні дії та вони ніяк не вплинули на ситуацію. Обливають брудом депутатів, які стали на мій захист під час сесії, де розглядалася ця ситуація. Протиправні дії Володимира Зарудного нанесли мені матеріальну та моральну шкоду, а також негативно вплинули на мій стан здоров’я та мого чоловіка, якого після вищезазначених інцидентів госпіталізували в кардіологічне відділення. Я поважаю статус учасника АТО, але це не дає йому право чинити беззаконня.

У свою чергу, учасник АТО Володимир Зарудний стверджує – звинувачення безпідставні. Й закликає опонентку не паплюжити тих, хто пройшов пекло на Сході.

– Як учасник АТО я маю право на отримання земельної ділянки для будівництва. Тому і звернувся у Козятинську міську раду для отримання земельної ділянки і мені виділили місце Начальник відділу містобудування та архітектури дав згоду на виготовлення технічної документації, – пояснює Володимир Зарудний. – Згідно з нею, моє місце знаходиться саме там, де стояв контейнер Валентини. Отримавши земельну ділянку, я повідомив їй про це, в свою ж чергу, всі мої слова були проігноровані. Тому мені довелося самотужки переставити контейнер, через декілька днів я вирішив поприбрати, адже на місці була купа різного сміття, скла та навіть мертві тварини. Але як можна назвати не правочинним прибирання своєї ж території. У Валентини Козунь немає документів ні на контейнер, ні на місце, де він стояв раніше. Чому ж перешкоджає мені? Щодо паплюження честі воїнів АТО, перш ніж висувати такі звинувачення, потрібно дивитись у дзеркало і помічати свої вчинки, про халатне ставлення до жителів двору. Це дуже добре, що у демократичній державі, пані Валентина має знайомих у Козятинській міській раді, які допомагають, але все ж проти законів піти вона не в змозі.

Скандальне питання винесли на розгляд останньої сесії Козятинської міської ради. На ній стало відомо, що Володимиру Зарудному дійсно мерія давала дозвіл на встановлення сервітуту, але він у тому місці не користується земельною ділянкою. А взяв в іншому, де й знаходився контейнер сусідки Валентини Козунь. Щоб вирішити проблему, засідало 5 комісій, втім, примирити сторони не вдалось. Одна частина депутатів та мер запропонували позбавити Володимира Зарудного земельної ділянки, розірвавши з ним договір сервітуту. Інші ж не погоджувались, наголошуючи, що хай насамперед розберуться правоохоронні органи, якщо тут кримінал. Зрештою, за рішення проголосувало 11 депутатів і рішення не набрало потрібної кількості голосів!

А тим часом Козятинська Асоціація учасників бойових дій та учасників АТО стала на захист свого побратима.

– Забрати землю в учасника АТО – таке рішення намагались протягнути на черговій сесії міської ради. Під час розгляду питання дійсно були виявлені деякі невідповідності в документальному оформленні. На що частиною депутатів було запропоновано не скасовувати користування землею, а надати можливість учаснику АТО виправити невідповідності, – пояснюють побратими. – Проте влада емоційно переконувала депутатів у зворотному, та поставила питання про вилучення землі у ветерана АТО на голосування. Дякуємо тим депутатам, які не підтримали аморальне рішення, та дали змогу учаснику АТО облаштувати металевий гараж. Ми, як і завжди, будемо відстоювати права всіх учасників бойових дій, незалежно від позиції влади.

Валентина Лісова