Дніпровський суд Києва знову відклав слухання у справі щодо незаконного арешту активіста Миколи Пасічника через неявку. За словами прокурора Ігоря Калініна, обвинувачена Ілона Клюге із адвокатом не з’явилась на засідання. Вона подала клопотання про відкладення у зв’язку із поганим самопочуттям. Втім, підтверджуючих документів суду не надала. У зв’язку з цим прокурор клопотав про її привід на наступний судовий розгляд. Суд відмовив. Наступна спроба – 31 травня…

На лаві підсудних у справі – колишня заступниця прокурора Оболонського району Києва Ілона Клюге та колишній слідчий міліції Віталій Матюша. Від початку у справі було троє обвинувачених. Проте один із них – колишній прокурор Андрій Сайчук – помер. Про це стало відомо 11 лютого 2019 року. Сайчука, як і двох інших фігурантів цього провадження, звинувачують у незаконному притягненні до кримінальної відповідальності учасника Революції гідності – Миколи Пасічника. Прокурор Ігор Калінін зауважив, що нині у обвинувачених немає запобіжних заходів, термін їх дії закінчився.

«У них були на досудовому етапі запобіжні заходи – особисте зобов’язання. Але потім їх терміни сплили. Відтак, в суд обвинувальний акт зайшов без запобіжних заходів для Клюге та Матюша.

Зазначимо, спершу дану справу слухав Оболонський суд. Майже рік у провадженні тривали відводи та самовідводи суддів. Троє обвинувачених у справі 7 місяців не могли ознайомитися з матеріалами провадження. Представниця потерпілого Марина Ліліченко вважала таку позицію обвинувачених затягуванням судового процесу. 5 березня 2020 року Київський апеляційний суд визначив підсудність справи за Дніпровським судом. Втім, судді також почали брати самовідводи від розгляду даного провадження. За даними слідства, дії трьох обвинувачених: Віталія Матюші, Ілони Клюге та Андрія Сайчука були спрямовані на залякування мітингувальників. За версією обвинувачення, достовірних доказів для затримання людей в часи Майдану не було.

-Тоді ж була система така: їх скопом доставляють до райуправлінь, а керівники райуправлінь знали, що робити. Далі допити і виписувались шаблонні документи. Сайчук, за версією слідства, підписав повідомлення про підозру Пасічнику. Матюша підписав протокол про затримання, а Клюге підписала клопотання про обрання запобіжного заходу. Отака була схема, – розповів прокурор Ігор Калінін версію обвинувачення, яку прокуратура доводитиме в суді.

Нагадаємо, 22 січня 2014 року після штурму «Беркута» барикад протестувальників на вулиці Грушевського силовики затримали 72-річного пенсіонера Миколу Пасічника. Лікарі виявили у нього струс мозку, забої та рвану рану на обличчі. В протоколі обшуку Пасічника міліціонери написали про 7 знайдених при ньому «коктейлів Молотова». Чоловіку оголосили підозру в організації масових заворушень. Суд першої інстанції взяв активіста під варту. За декілька днів запобіжний захід змінили на домашній арешт.

– У мене на голові «оселедець», таку зачіску зробив, ще коли президентом став Янукович. Щоб показати, що в Україні не перевелися козаки. Майдан підтвердив, що в народу справді є ще козацький дух. Якщо моя крапля поповнила море Майдану, то я радий, — казав нашому журналісту майданівець Микола Пасічник.

Зрештою, Революція гідності перемогла, і з усіх майданівців зняли обвинувачення. А нікого із причетних до побиття та засудження старенького не покарали. І лише у 2018 році Генпрокуратура почала кримінальне провадження. Але справу ще довго затягували і по ній відбулось лише одне підготовче засідання. Микола Пасічник так мріяв дожити до завершення суддів і чекав справедливого вироку… Не дочекався. Його не стало у березні 2020 року, поховали поряд з сином у рідному Ладижині.

Підозрюваним Клюге, Матюші та Сайчуку інкримінують ч.3 ст.371 (завідомо незаконні затримання), ч.1 ст. 366 (службове підроблення), ст. 340 (незаконне перешкоджання проведенню мітингів), ч.1 ст. 364 (зловживання владою), ст. 372 (притягнення завідомо невинної особи до відповідальності). Та чибудуть вони покарані – важко сказати…

Віталіна Володимирова