Воно міститиме 160 страв, які будуть використовуватися залежно від кратності харчування кожного закладу освіти.

24 травня в Україні презентувати шкільне 4-тижневе меню, яке підготувала робоча група на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ. Тепер раціон українських школярів стане більш збалансованим і різноманітним.

«Ми сформували одні з найкращих норм у світі. Норми, які ми зробили, не прості. Ми говоримо не тільки про школи, але й про дитсадки», – розповів шеф-кухар Євген Клопотенко, який працював над розробкою страв для школярів. Він наголосив, що їжа має бути не тільки смачною, а ще й українською.

«Найголовніше – те, що дозволили спеції. Це зробить смак їжі різноманітним. Фруктів, овочів та м’яса стане більше. Плюс зменшили кількість жиру, цукру та солі. Тобто тепер у школах не будуть доганятися калорійністю за допомогою неадекватної кількості олії та хліба і їжа буде здоровішою», – пояснив шеф-кухар.

Дітей знайомитимуть як з традиційними українськими стравами, так і зі стравами різних кухонь світу. Школярам запропонують: традиційні українські страви: банош, шпундри, вертута, полтавський борщ, товчанка. Популярні страви світової кухні: пастуший пиріг, сінабон з корицею, чилі кон карне, лобіо. Безглютенові позиції: наприклад банановий бісквіт, булочка з корицею, печиво горіхове, млинці

Тетяна Кондратьєва