У березні цього року Вінницьку крайову (обласну) організацію (ВКО) Народного Руху України (НРУ) очолила Світлана Бевз – викладач Вінницького національного технічного університету (ВНТУ), кандидат наук, доцент. Вона разом з чоловіком Сергієм Бурбелом в липні 2014 року добровольцями вирушили на війну в батальйон «Айдар», а після повернення займаються волонтерською діяльністю. Створили у ВНТУ Волонтерський центр ім. Олександри Бурбело, який допомагає захисникам Вітчизни, сім’ям загиблих та дітям сиротам.

За словами нової очільниці ВКО НРУ головними напрямками роботи організації наразі є захист української землі від продажу іноземцям та олігархам, від спустошення надр, а також захист національних інтересів громадян України, культурно-історичної спадщини українського народу.

За ініціативою ВКО НРУ створено Координаційну раду з питань захисту української землі, нині створюються штаби в обласних центрах, здійснюється збір підписів за відміну антиконституційних законів про так званий ринок землі. Координаційною радою висунуто вимоги до влади, серед яких – створення економічних паспортів громадян України, де буде накопичуватися частка прибутку кожного українця від ренти корисних копалин, що видобуваються із земельних надр України.

15 травня вінницькі активісти разом з однодумцями провели у центрі міста протестну акцію «СТОП ГЕНОЦИД», де оприлюднили заяву зі своїми вимогами та розпочали збір підписів на захист української землі. Якщо назбирають 3 мільйони підписів, цю ініціативу можуть зарахувати як референдум.

На акції голова Вінницької крайової організації Народного Руху України Світлана Бевз заявила: «З 1 липня 2021 року вступають у силу закон про ринок землі №552-IX та законопроєкти 2194 та 2195, що прийняті Верховною Радою України відповідно 28 квітня та 18 травня 2021 року, які призводять до повної втрати українцями земель сільськогосподарського призначення, земель з багатими родовищами, земель стратегічного призначення та земель державних заказників і заповідників. Згідно з цими законами, іноземні банки та інші іноземні резиденти зможуть вільно в «законний» спосіб на електронному аукціоні отримувати у власність с/г землі (через банки), а також землі із зміненим цільовим призначенням з сільськогосподарського на інше (промислове, комерційне, виробниче, для видобування надр, захоронення відходів тощо). До початку національної катастрофи залишилось менше двох місяців. Маємо негайно втрутитись і зупинити біду, що насувається на український народ».

За ініціативою Вінницької крайової організації Народного Руху України створено Координаційну раду з питань захисту української землі «Ні продажу землі наших пращурів». Нині створюються штаби для захисту української землі в обласних центрах. Долучайтесь до роботи, друзі та однодумці. Ми висуваємо вимоги до влади та вимагаємо негайно накласти мораторій на продаж землі та проводити подальшу роботу по відміні прийнятих законів про ринок землі та розробці альтернативного закону з урахуванням інтересів кожного українця. Акцію «СТОП ГЕНОЦИД» першими задекларували активісти зі Львова, вона носить всеукраїнський характер. І ми теж долучились до неї, щоб захистити українську землю.

Тому що те, що відбувається, може нам коштувати дуже дорого. Так само, як приклад Палестини з Ізраїлем, Аргентини, Мадагаскару, де зараз голо через продаж землі. Під час війни та пандемії такі речі робити не можна! Закон про ринок землі має бути, але він має бути грамотним, а цей закон є абсолютно неконституційним. Потрібно, щоб був створений державний земельний банк, щоб держава викупляла землю за світову та ринкову ціну, а не таку ціну, яка пропонується зараз. Зараз – це продаж за безцінь, просто спродують стратегічний запас українських земель.

Втративши українську землю, ми втрачаємо Україну і прирікаємо українців стати батраками на рідній українській землі або розсіятись з торбами по світу у пошуках кращої долі. Згадайте про жертовну боротьбу наших героїчних предків, нашу боротьбу з російським окупантом і подальшу долю наших нащадків у разі втрати української землі, територій нашої держави, втрати України. Під час війни на Сході країни та в розпал пандемії, в період масового зубожіння українського народу та занепаду вітчизняної економіки, коли права та свободи українців обмежені, продаж української землі шляхом дерибану є зрадою національних інтересів України та її народу.

У нашій заяві є 9 вимог до влади! Серед них ми вимагаємо негайно відмінити закони про так званий ринок землі, здійснити загальноукраїнський перепис населення. Провести інвентаризацію земельного фонду та геологічну розвідку українських надр. Створити електронні економічні паспорти громадян України, де буде накопичуватись частка прибутку кожного українця від реалізації корисних копалин, що видобуваються із земельних надр України. Згідно з Конституцією України кожен громадянин України повинен отримати безкоштовно землю у визначеному обсязі у довічне користування з правом передачі у спадок чи продажу у державну власність через земельний державний банк України.

Усі депутати, які проголосували за даних три закони, та Президент України як підписант їх з приходом української народної влади будуть відповідати за державну зраду перед народом України відповідно до чинного законодавства. У разі невиконання наших вимог, ми вимагатимемо відставки Президента України, уряду та перевиборів до Верховної Ради.

Нещодавно «рухівці» у Літині вшанували пам’ять жертв політичних репресій комуністичного режиму в Україні, відвідали місце масових розстрілів і захоронень земляків.

У день 160-ї річниці перепоховання Тараса Григоровича Шевченка в Україні вінничани вшанували пам’ять Великого Кобзаря у Каневі на Тарасовій горі, пройшли його стежками у Корсунь-Шевченківському, Моринцях, Шевченковому, Будищі, Вільшані. Віддали шану В’ячеславу Чорноволу, відвідавши його садибу-музей, що у с. Вільховець на Черкащині». На Тарасовій горі у Каневі вінницькі рухівці провели розширене засідання проводу ВКО НРУ, на якому звернулися до українців із закликом стати на захист української землі та до влади з вимогами:

3 червня Конституційний суд розглядатиме справу стосовно конституційності Закону України №552-ІХ. Це єдина можливість сьогодні на законодавчому рівні зупинити загальнонаціональну катастрофу. Долучайтесь до участі у мирній акції в Києві щодо скасування цього закону.

Не допускайте пограбування України, Вас та Ваших дітей!

Народний Рух України сьогодні оновлює, поповнює свої ряди, активно захищає права і свободи простих українців. Долучайтесь до боротьби за інтереси народу, за українську землю, за майбутнє України.

Наші контакти: nruvko@gmail.com, +38 (063) 304-50-09.

Віталіна Трудько