“33-й” провів власне розслідування і виявив нерухомість керівників Вінниччини та бізнесменів у Англії, Італії, Іспанії, Греції, Болгарії, Чорногорії, Туреччині, Англії, на Кіпрі. Це ті країни, де її є чимало. А є ще у США, Канаді, Польщі, інших країнах.

І воно б нічого: чесно заробив, сплатив податки, задекларував – і живи собі. Але якраз цього наші керівники чомусь дуже клято робити не хочуть. Бояться, що виявлять “нетрудові доходи” чи попсують “багатством” політімідж?!

Тому багато хто застосував “хит­рі схеми” для оформлення – на фірму чи “бідних родичів”.

Ігор Івасюк

Резонанси щодо нерухомості наших керівників за кордоном виникали періодично, і ось останній:

– Хочу привітати одного із заступників голови обласної ради із придбанням будиночка в Іспанії. Звичайно, пан весь час на бюджетних посадах, дружина теж не в бізнесі, то й “хатку” оформив не на себе, – підписав у соцмережі фото із заступником голови Вінницької обласної ради Ігорем Івасюком один із вінницьких розслідувачів Антон Булгаков.

Крім того, він згадав і будинок Ігоря Івасюка, побудований у зоні біля культурної пам’ятки на Старому місті (колишня земля Миколаївської церкви – авт.)

А ось як прокоментував “пред’яву” заступник голови Ігор Івасюк. Бо у пості Антон натякає на 50% відкатів, які буцімто ходять у коридорах влади, та розкрадання землі громади…

– Я не знаю, що маю казати про цю чергову “брехню”… Бо жодного доказу, документа і правдивого факту в тому дописі немає… Одні натяки на сусідів, образи і безпідставні звинувачення! І як я маю на це “г…” реагувати? – зазначив Ігор Івасюк.

– То у вас немає будинку в Іспанії біля Порошенка? Чи ви справді оформили його не на себе?

– Сиджу на роботі та дізнаюсь про свою “іспанську віл­лу” від вас… І ще від багатьох людей, які читали цю маячню в соцмережі… Та друзі вже жартома просять у мене ключі від вілли в Іспанії, щоб недорого відпочити, поки я працюю в облраді. Ось такий анекдот! А якщо завтра напишуть про вашу віллу в Італії чи Греції? Бо сьогодні легше знайти вінничан, які мають апартаменти чи будинки на курортах Європи, ніж “безквартирних”, як я… Бо, як казав один мій товариш, досить заможний депутат облради: “Ти купуєш цю “хату” на морі за кордоном і стаєш її “рабом”! Щороку маєш їздити саме туди на відпочинок, платити місцеві податки на нерухомість, як нерезидент + ще комунальні…”

Хто каже правду в цій ситуації – судити вам. Ось тільки ми дізнались, що в більшості керівників обласного та районного центрів, депутатів та головних лікарів, власників великого і середнього бізнесу за кордоном таки є вілли та апартаменти. Хтось керувався бюджетом, бо в Болгарії, Чорногорії, Туреччині житло можна купити дешевше, ніж у нашій Одесі чи Затоці. А хтось просто вирішив замість дачі під Вінницею придбати бюджетну нерухомість там…

Але є й інша категорія наших керівників, які при владі “вінницьких” поспішали кон’юн­ктурно придбати дачу поблизу Порошенка в Іспанії. Щоб тусуватись та перетирати “вопроси”… Ну і “вопрос престіжа” – не відкидався. Кращу за Петіну іспанську “хатинку” не купували, але й не гіршу… Самі розумієте.

Так виглядає у Іспанії вілла Петра Порошенка…

– Знаєте, тут якийсь сказ був вінницьких на вілли “біля Петі”, коли той був президентом. Тепер притихло, – діляться його сусіди в місті Аталая-Ісдабе.

Не секрет, що вже десятки вінницьких керівників живуть за принципом: вілла для відпочинку в Європі, на березі моря. Будинок для дітей та дружини – в Лондоні, Канаді чи США. А державна служба чи в органах місцевого самоврядування, депутатство в Україні – чистої води заробітчанство.

А в Болгарії взагалі українці вже мало не в більшості на деяких курортах.

Зростає і кількість їхньої нерухомості тут.

– У будинку, де я придбала квартиру, 17 вінничан мають апартаменти. Серед них керівники і депутати. Але лише я одна задекларувала їх, – ділиться вінницька бізнесменка Тетяна Власюк. – Не розумію, чому вони це никають…

Попався на придбанні елітної нерухомості в Туреччині і головний експодатківець-вінничанин Продан. Про його незадекларовані апартаменти за сотні тисяч у.о. говорила вся Україна.

І нарешті про велике “вліталово” із елітними віллами та нерухомістю в окупованому Криму.

Бо саме там в останні роки до війни була, як не дивно, найдорожча “мор­ська нерухомість”…

Менше як за 100000 у.о. там не оцінювали навіть хрущовку.

Ось там і купували масово на початку 2000-х вінницькі керівники правоохоронних органів, мери міст та бізнесмени собі квартири у 5-зіркових готелях та будинки на березі моря.

Навіть у середнього рівня місті Коктебель такий будинок без ремонту коштував 1 млн євро.

У нас є списки більше 100 керівників Вінницької області, депутатів та головних лікарів, інших держслужбовців із Вінниччини, які мають нерухомість за кордоном. Знайти їх, щоб ви розуміли, не так важко, бо кожна нерухомість за кордоном, оформлена навіть на дружину, передбачає власність “наполовину” і чоловіка. Цей проєкт ми започаткували разом із нашими колегами із ЄС.

Покажемо і хитрі схеми, за якими вінницькі держслужбовці та депутати “заничкували своє житло”.

Даємо місяць, щоб цю нерухомість вони внесли у декларації. Інакше звернемось до ДБР щодо порушень закону. Пора вже із закордонною нерухомістю наводити порядок.

До речі, така є і у президента Зеленського – люксові апартаменти в Криму, у Лівадії в комплексі “Імператор” та дорога вілла в Італії.

…а так – італійський маєток Володимира Зеленського

Згідно з інформацією “Схем” та “Радіо Свобода”, вілла Петра Порошенка в Іспанії, в Малазі, оформлена не особисто на колишнього українського президента, а на компанію з назвою Feruvita SL. Журналісти з’ясували, що двоповерхова вілла українського експрезидента розташована в маленькому містечку Аталая-Ісдабе.

Як свого часу повідомляли “Схеми”, ця будівля Порошенків має площу 1254 кв. м. Фірма Порошенка придбала маєток влітку 2008 року. У фінансових звітах фірми вказано, що вілла оцінена у 4 мільйони євро.

Та найбільше тут має нерухомості та землі втікач із України, ексголова Вищого господарського суду Віктор Татьков – 4 вілли і 60 га землі.

А ви кажете – бідні, панове! Може, тому, що дурні і дозволяємо собі таким держимордам керувати нами і країною?

Андрій Власенко