Одні з перших, хто брав участь у звільненні Донецького аеропорту були бійці військової частини 3028 Національної гвардії України, що дислокується в м. Калинівка, Вінницької області.

Упродовж 242 дні оборони Донецького аеропорту та битви за повітряний простір Донбасу українські військові увійшли в історію, як гідні вояки, що можуть дати відсіч любому ворогу та захищати рідну землю. Однак, не всі згадують що серед кіборгів, як ще називають захисників ДАПу, окрім бійців ЗСУ, СБУ та добровольчих батальйонів були й бійці Нацгвардії, а саме близько тридцяти військовослужбовців військової частини 3028.

26 травня 2014 року група проросійських сепаратистів зайняли новий термінал Донецького міжнародного аеропорту. Бойовики вимагали від українських військових, які перебували у старому терміналі летовища, скласти зброю та здатися. Однак уже через кілька годин їх звідти вибив український спецназ.

«На той час ми базувались у місті Ізюмі Харківської області. У ніч з 25 на 26 травня 2014 року нам поставили завдання висунутись на двох гелікоптерах до Донецького аеропорту на допомогу Збройним силам, – розповідає боєць калинівського полку старший лейтенант Олексій С. із позивним «Тріщотка». – Як тільки ми почали десантуватися неподалік летовища ДАПу, нас вже чекали та одразу почали обстріл з верхніх поверхів будівлі, але ми були готові до усього, й одразу зайняли позиції та прикривали висадку. Добре, що було укриття у вигляді високої трави, інакше могло б бути гірше».

Головним завданням бійців калинівського полку Нацгвардії та Збройних сил було звільнити від противника новий термінал аеропорту. На момент прибуття до місця виконання завдання підрозділи ЗСУ та добровольчих батальйонів обладнали свої позиції у старому терміналі. Як казали бійці, неймовірно складно було виконати завдання, адже по ньому працювали постійно ворожі снайпери. Тому, щоб перейти до нового терміналу, потрібно було постійно шукати укриття, та рухатися дуже швидко, будь-який необдуманий крок міг стати останнім.

«Пам’ятаю, коли ми знаходились у старому терміналі, по нас постійно працювали ворожі снайпери, адже їм було видно усі входи й виходи. Тому щоб якось пройти, нам приходилось проводити так звану «стрільбу на приманку», – згадує старший лейтенант Олександр Б. із позивним «Пілот». – Приходилось дуже швидко пересуватися та використовувати усі укриття. Ми з лівого, а бійці ЗСУ з правого боку зайшли у новий термінал. Почали зачищати з підвального приміщення, постійно вступаючи у бій з противником. Після зачистки знаходили багато стрілецької зброї та закривавлену форму. Так поверх за поверхом (всього їх було чотири) ми звільнили Донецький аеропорт».

Під час операції зі звільнення нового терміналу 26 травня 2014 року не загинув жоден український військовий.

«26 травня підрозділи армійського спецназу за підтримки бойової авіації завдали удару по терористах, які намагалися взяти під контроль міжнародний аеропорт Донецька. Була залучена штурмова і армійська авіації, проведена висадка десанту. Українські підрозділи діяли стрімко і ефективно – було вбито близько 45 бойовиків, ще кілька десятків поранені. Третина батальйону «Восток» була знищена силами АТО. В рядах бойовиків почалася паніка, деякі лідери терористів поспішно покинули місто. Українські підрозділи закріпилися в районі аеропорту», – повідомляли в РНБО.

Загалом оборона Донецького аеропорту українською армією тривала 244 дні, а відважних і незламних захисників летовища назвали «кіборгами». Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 бійців.

18-21 січня 2015-го в результаті підриву терміналу ДАП загинули 58 «кіборгів». Коли будівлі обох терміналів було практично дощенту зруйновані, 21 січня 2015 року, командування АТО прийняло рішення вивести бійців ЗСУ — цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

Слава живим, вічна пам’ять полеглим!

Микола Коваль