Нещодавно ми повідомляли про те, як жителі Людавки, Сьомаків, Браїлова, Новоселиці, Почапинців та інших сіл мітингували під стінами мерії.

Вони заявляли, що їх обманюють і замість обіцяного сміттєпереробного комплексу буде звичайне сміт­тє­зва­лище. Крім того, обурювались, що жодних громадських зборів не проводили і з ними не радились, хоча саме їм потім жити із забрудненими повітрям, землею та водою. З тих пір пройшло вже більше місяця. Громада знову у розпачі та нарікає на бездіяльність органів. Натомість мер вважає, що звинувачення безпідставні і не за адресою.

– Ми звертались до влади з проханням відстояти інтереси жителів громад щодо проведення громадських слухань по будівництву вінницькою мерією сміттєзвалища біля Людавки, що передбачено законодавством. У той же день було прийнято рішення сесії про створення комісії з вивчення ситуації, яка склалася навколо розміщення сміттєвого полігону. Людям була дана обіцянка, що це питання оперативно вивчиться, щоб на наступній сесії міської ради прийняти відповідні рішення. Комісія була створена, але до сьогодні так і не запрацювала! Сесія уже відбудеться найближчим часом, а по цьому питанню взагалі нічого не зроблено! Виходить, людей просто обманули? – кажуть депутат Жме­ринської ТГ Андрій Войтюк та активіст Віталій Кабалюк.

— Чому міська рада зволікає і не запускає роботу комісії? Невже допустимо, щоб Жмеринську ТГ перетворили на сміт­тєвий придаток Вінниці? Невже покірно дозволимо сплюндрувати та засипати сміттям землю, на якій проживаємо? Нам розповідають, що біля Людавки має бути новітній сміттєпереробний завод? Добре! Ніхто нічого не має проти європейського заводу. Тоді давайте на комісії розглянемо проєкт на цей завод! Давайте засідання комісії проведемо онлайн, щоб уся громада Жмеринської ТГ бачила на власні очі, що Вінниця хоче розмістити на нашій території саме завод! Спробуємо розібратися, чому цей завод намагаються побудувати за 40 км від Вінниці та заховати його серед лісу. Може, і дійсно немає чим перейматися, то чому б оперативно не дослідити усе та не зняти напругу на занепокоєння у громаді? Причин для занепокоєння є вдосталь! У нас на руках є проєкт на будівництво того об’єкта, який Вінниця намагається реалізувати біля Людавки. І, на жаль, він схожий не на завод, а на велетенське сміттєзвалище. Згідно з проєктом, вінницька мерія провела тендер на продовження робіт. У проєкті вказано, що на перспективу сміттєвий полігон може сягати до 75 га, висота покриву сміття до 20 м. На добу полігон може приймати близько 400 тонн сміття. Можна лише уявити, скільки сміттєвозів кожен день буде курсувати нашими дорогами, а це сморід та залите шосе фільтратом від сміття. А що буде у найближчі роки з нашою екологією – навіть важко здогадатися. По масштабах полігону на нього можуть возити не лише сміття з Вінниці, а й з інших регіонів.

Щоб розібратись у наболілому питанні, ми звернулись до голови Жмеринської ТГ Анатолія Кушніра. Ось що він повідомив:

– Мені дуже прикро, що окрема група осіб дозволяє собі безпідставно у чомусь звинувачувати, крутити людьми і вдаватись до нечесних дій. Місяць тому приходили люди під міську раду, якраз в той день проходила сесія. Вирішили створити комісію. Хотіли — будь ласка, робіть. Є процедура, є громадські слухання, їх не пройдеш – нічого не буде. Є державна екологічна експертиза, яку не пройдеш – нічого не буде у будівництві. Органи місцевого самоврядування не є тим органом чи тією структурою, яка або надає дозвіл на будівництво, або забороняє його проводити. Певна група осіб думає, що голова територіальної громади – це цар і Бог, і як він скаже – то це закон. І скільки не намагаюсь пояснити, вони і слухати не хочуть.

Питання по Людавці тягнеться вже більше десяти років, хтось же там давав ті дозволи, і як можна зараз заборонити їм робити відповідно до тих дозволів, які є? Сьогодні ми повинні з повагою ставитись до закону про власність. Я вважаю, якщо ми заліземо у власність і почнемо забирати, ми наробимо хаосу і самознищимось! Сяде комісія, розбереться і повинна звертатись у відповідні структури. Потрібно жити за буквою закону. А мені кажуть: дай клятву, що закриють будівництво. Та я не можу таке давати, бо це обіцянка, яку ти маєш виконати. На мою думку, це явно зорганізовані певними політичними силами люди, які просто за гроші роблять ці потрясіння повітря.

Від редакції. Готові вислухати інші точки зору.

Віталіна Трудько