Справжній детектив про оренду та суборенду 500 га землі – далі. Заручники не лише підприємці, але й сотні селян області.

Ще року не минуло з тих пір, як підприємця з Мурованих Курилівців Віктора Станківського знайшли повішеним у лісосмузі. До «33-го» звернулась його вдова, бо вважає, що проблеми, які в подальшому почали переслідувати родину, пов’язані із загадковою загибеллю молодого чоловіка.

Тепер у вдови забрали все, і вона живе у найманій квартирі з двома дітьми.

– Всі землі, що були в «Інтер Агро», тепер передані в суборенду одному вінницькому підприємству. Договір мій покійний чоловік, думаю, що під тиском, підписав 6 листопада. А через 10 днів його не стало. Віктора знайшли повішеним. Тепер переконана, що це не було звичайним самогубством…

Його друзі по бізнесу почали реєструвати землю наприкінці січня — на початку лютого. Суборенда земель оформлена з вінницьким товариством. Виявили ми це випадково, коли хотіли засіятися, щоб потім віддати борги, котрі залишилися перед банками. Встигли тільки продискувати.

Не засіялися, боїмося, що потім хтось інший забере наш урожай. Ми хочемо працювати на цій землі, але нам нічого не дають зробити.

Я звернулася до нашої по­ліції, написала заяву про шахрайські дії, підробку документів. Кримінальна справа з приводу незаконної суборенди землі відкрита ще в лютому. І досі жодного руху немає. Справа в тому, що мені вдалося ознайомитися з одним з договорів. Я помітила, що там підпис не Віктора. Відправила скаргу до Мінюсту, але жодних зрушень у цій справі немає. Скарга була зареєстрована ще 4 березня, засідання відбулося 21 квітня, а рішень – жодних! Так само замовила експертизу підпису. Вона б мала бути до цих пір, але нічого немає. Договори суборенди укладені на 10 років, і це вже протизаконно, бо не може договір суборенди перевищувати термін договору з конкретною людиною. А у нас позалишалися ще договори на 2 роки оренди, а тут раптом суборенда на 10. Що я людям скажу, які віддали паї?

Я вважаю це рейдерським захопленням, котре відбувається шахрайськими методами. І в його основі — загадкове повішання мого чоловіка. Всього у нас 500 гектарів землі і на 330 гектарів украдені договори суборенди. На цей момент землі стоять необроблені.

У підприємстві заявили, що відкриють проти мене кримінальну справу, бо чомусь подумали, що я, розриваючи договори із людьми (бо ж мені інакше треба платити їм за оренду), продаю землю…

Але про те, що укладали договори суборенди, ніхто мені не повідомляв. Ми, коли дізналися про суборенду землі, то намагалися зробити якісь кроки, наприклад, розірвати кілька договорів, щоб потім з людьми укласти їх заново. Їздили, спілкувалися з пайовиками, і вони були не проти співпрацювати з нами. Але коли я вже була у державного реєстратора, до кабінету увірвався суборендар, почав знімати відео, що нібито я займаюся розбазарюванням земель.

Враховуючи, що в цій справі згадується він­ницька фірма, ми звернулись до підприємства за поясненнями.

– Питання не в мені, а в самій Аліні Станківській, – розповідає директор фірми. — Я давно знав її покійного чоловіка, завжди йому допомагав. Тож я не стороння людина з вулиці. Але Аліна замість того, щоб розвивати підприємство, котре вона взяла до управління, почала розривати договори з людьми і продавати землю. Зокрема й ту, котра перейшла у спадок її доньці. Яким чином Аліна думає закривати борги і розвивати підприємство, котре її чоловік збирав роками, важко працюючи? Наразі розпочате розслідування факту про те, що Аліна відчужувала землю у підприємства «Інтер Агро». Вона того ж дня, коли отримала опікунство над дитиною, почала продавати землю і встигла передати 5 паїв якомусь фермеру, взявши по тисячі доларів за 1 гектар. А всього було 60 паїв. Але ми заблокували її діяльність. Чому вона це робить? Чому не оголосити конкурс на посаду топ-менеджера, котрий би зміг витягнути цю фірму з боргів? Чому вона зменшує ефективність компанії, продаючи активи? Ми взяли більшу частину земель підприємства Віктора Станківського у суборенду, бо у нього були астрономічні борги перед банками, котрі потрібно віддавати, та ще й виплачувати людям орендну плату. Він ці кошти взяв. А де він їх далі дів — може, каже, знає його вдова… У нас також виникло багато запитань щодо раптової смерті, та ще й такої, Віктора Станківського… І це все дуже нечисто і неспроста… Але поки що запитань більше, ніж відповідей.

На сьогодні ситуація, як повідомили нам у поліції, з юридичної точки зору така: вдова Аліна Станківська визнала факт самогубства її чоло­віка.

Ніяких коштів, які отримав Віктор за суборенду, вона не бачила. Але проти неї, за заявою вінницького підприємства, порушено кри­мі­нальну справу щодо відчуження активів.

Однозначно, що у цій історії остаточну крапку мають поставити правоохоронні органи. Але в цьому році сотні гекатрів землі незасіяні. А це означає, що орендарі, селяни, які віддали землю в оренду, і навіть і хто взяв її в суборенду, нічого, крім колосальних збитків, не отримають…

І ще: нехай ця резонансна історія із трагічним кінцем стане повчанням для усіх: і хто здає землю в оренду, а це більшість жителів наших сіл, і тих, хто йде в аграрний бізнес. Там можна не лише пожинати надприбутки, але й влазити в астрономічні борги.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА