Загубили заяву вінничанки, в якої з картки викрали 17 000

Заручницею нової Інтернет-афери під час купівлі через ОLX товару, стала наша читачка, 25-річна вінничанка Марина. З її платіжної картки загадковим способом зняли 17 000 грн. Вона зверталась до банку та менеджменту компанії. Але відповіді на запитання, яким чином та куди були зняті її кошти, вона так і не отримала уже протягом півтора місяця. Одразу ж написала заяву у поліцію… Але вона чомусь «загубилась». Останньою надією для потерпілої стала газета «33-й канал». Тому наші кореспонденти навідались до поліції разом із дівчиною.

– Мені 25 років, маю вищу медичну освіту, працюю косметологом у Вінниці. Завжди всіх застерігаю від необачності в Інтернеті. Та ніколи не могла б подумати, що сама стану жертвою аферистів в мережі. Я обслуговуюсь у «Південному» банку. І завжди була задоволена сервісом. Бо навіть при знятті 200 грн працівники банку завжди телефонують до клієнтів. Проте того жахливого 8-го квітня сталась шокуюча ситуація. Я робила продаж та купівлю через ОLX. І коли ввела номер своєї карти для контакту з клієн­тами через ОLX доставку, з рахунку зняли 17 000 гривень.

У розпачі намагалась з’ясувати, як таке могло статись. Телефонувала у банк, але відповіді так і не отримала. Щоб не гаяти часу, звернулась у кіберполіцію Вінниччини. Написала заяву та благала, аби мені допомогли знайти афериста. Бо ще 2 дні цей контакт був у мережі. Але відповіді від правоохоронців я так і не отримала. Чому ж, якщо сучасні технології дозволяють швидко відслідкувати місце знаходження того чи іншого громадяна? — ділиться потерпіла вінничанка.

– Протягом трьох тижнів я декілька разів зверталась до кіберполіції області, аби дізнатись, чи є новини по розслідуванню. Проте все, що чула: «Ваша заява передана в Лівобережний відділок поліції», а у Лівобережному відділку казали, що заява ще не надійшла.

У результаті ми взагалі зрозуміли, що моя заява загубилась. Але як таке можливо? — обурено запитує Марина.

Тепер уже разом із нашими кореспондентами Марина пішла у Лівобережний відділок поліції. Згідно зі статтею 214 КПК України, заяву мали б внести в реєстр досудових розслідувань протягом 24 годин від моменту іі подання.

– До нас заява потрапила 30 квітня. Наразі заява зареєстрована до ЄРДР. Ви маєте право ознайомитись із досудовим розслідуванням як потерпіла на будь-якій стадії досудового розслідування. Та перед цим звертайтесь з офіційним листом у канцелярію, — заявив при нас потерпілій начальник сектору дізнання Ярослав Рожкевич.

Зверніть увагу — 8 квітня подана заява, 30-го квітня лише отримали. Як вам такі кроки «по гарячих слідах»?!

За офіційним коментарем ми звернулись, у пресслужбу обласного управління поліції. І тут ще виникла одна «колізія», бо хтось нам, м’яко кажучи, говорив неправду:

– 20 травня заява про злочин була зареєстрована в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за частиною 1 ст. 190 «шахрайство». Зараз надано доручення кіберполіції, сектору кримінальної поліції і проводяться слідчі та розшукові заходи для встановлення осіб, які можуть бути причетними до вчинення злочину відносно потерпілої, — коментує речниця Ірина Добровольська.

Керуючись законом про звернення громадян, просимо керівника Вінницької обласної поліції Івана Іщенка взяти цю справу під особистий контроль і оцінити дії своїх підлеглих.

А таке трапляється може тому, що є факти про які читайте далі.

На шість років засудили кіберполіцейського

За вимагання та отримання коштів від підозрюваної у шахрайстві з банківськими картками у Вінниці у вересні 2017-го затримано двох співробітників кіберполіції.

У Вінницькому міськсуді 7 травня винесли вирок обом вже колишнім правоохоронцям. Їх визнано винними та засуджено до реальних термінів ув’язнення. За ґратами вони перебуватимуть протягом 6 років.

А почалось все з того, що у вересні 2017 року 27- та 31-річний інспектори відділу протидії кібер­злочинам поліції у Вінницькій області вимагали у жінки 50 тисяч гривень. За ці гроші вони обіцяли не притягувати її до відповідальності за шахрайство з пластиковими банківськими картками.

Заявниця є уродженкою Луганської області. У 2015 році вона переїхала жити до Вінниці. На території «ДНР» у місцях позбавлення волі перебуває її чоловік, з яким вона підтримує стосунки. Наприкінці червня 2015-го чоловік попросив її оформити дебетові карти ПАТ «Украгазбанк», КБ «Приватбанк», що вона і зробила. Картки оформлялися на ім’я третіх осіб, які давали їй свої персональні дані.

На ці картки надходили кошти, які громадянка за вказівкою чоловіка знімала та перераховувала на інші рахунки. Походження грошей їй було не відоме. Можна тільки уявити, як засуджений з колонії телефонував та вимагав кошти за «свободу» родичів довірливих громадян.

Через деякий час ці картки заблокували. Громадянку викликали в поліцію і повідомили, що картки задіяні в шахрайських схемах. Жінка зізналася, як саме користувалась картками, після чого працівник кіберполіції сказав, що проти неї зібрані матеріали про вчинення шахрайських дій. А оскільки вона перераховувала кошти на рахунки, що нібито функціонують на території «ДНР», непідконтрольній українській владі, то поліцейський пригрозив повідомити СБУ також про фінансування тероризму. І щоб цього не сталося, їй потрібно було заплатити 50 тисяч гривень. Жінка після того звернулася до Служби безпеки. Тому передача коштів фіксувалася.

На виконання постанови прокурора була зроблена помітка грошових купюр на загальну суму 50000 грн для передачі як неправомірної вигоди. Після чого потерпіла повідомила, що попередньо обумовлена сума їй буде доставлена потягом «Одеса-Москва». Поліцейські заявили на це, що особисто відвезуть її на вокзал для отримання грошей. Отримавши конверт, поліцейські усамітнились неподалік у подвір’ї сусід­ньо­го будинку і почали рахувати гроші. Через 3 хвилини вони вийшли на вулицю, де їх затримали співробітники СБУ.

У суді чоловіки вину не визнали і відмовилися давати показання, посилаючись на статтю 63 Конституції.

Зрештою, Вінницький міський суд визнав одного з кіберполіцейських винним та призначив йому покарання – 6 років позбавлення волі.

Софія Копач
Вікторія Микитюк
Фото Олексія Бойка