Національна служба здоров’я, благодійний фонд «Пацієнти України» та Національний фонд на підтримку демократії започаткували проєкт «Історії успіху лікарень, які повірили у медреформу”. Вінницька психоневрологічна лікарня ім. Ющенка стала лідером у цьому переліку медичних закладів.

20 травня представники НСЗУ, керівники медичних закладів з інших областей України та громадські активісти приїхали у Вінницю переймати успішний досвід психоневрологічної лікарні ім. Ющенка.

– Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня фінансує не ліжка, а медичні послуги. Пацієнтам у закладі надають медичну допомогу у реорганізованих відділеннях – Центрі цереброваскулярної патології, Центрі психосоматичної медицини та медико-психологічної реабілітації учасників АТО та членів їхніх сімей, а також Центрі дитячого психічного здоров’я та інших відділеннях. Медичний персонал дотримується доказових технологій і сучасних практик провідних країн світу і розроблених маршрутів для пацієнтів, – представила заклад директор обласного департаменту охорони здоров’я Ольга Задорожна.

Директорка лікарні Софія Кучерук розповіла про зміни, які стали реальними завдяки реформі:

– У межах Програми медичних гарантій-2021 наша лікарня уклала з НСЗУ договори за 13 пакетами послуг на суму понад 101 млн грн. Таким чином у закладі надається медична допомога при гострому мозковому  інсульті, паліативна медична допомога, послуги з реабілітації для пацієнтів з ураженням нервової системи та опорно-рухового апарату, маємо контракт на хірургічні операції. А з початку пандемії створили своє інфекційне відділення, де лікуються не лише наші пацієнти, сюди привозять хворих на коронавірус з інших психоневрологічних лікарень. Попри карантинні заходи, які не дозволили працювати закладу на повну потужність, фінансування лікарні зросло на понад 10% – до 160 млн грн. У 2020 році порівняно із попереднім роком середня заробітна плата у лікарів збільшилася на майже 25%, у середнього медичного персоналу — на 16%, у молодшого персоналу — на 38%. Загальний обсяг премій та матеріальної допомоги медичним працівникам зріс на 62%. Лікарня почала робити ремонти, закупила комп’ютерну техніку. Для нас успішний досвід — це стратегічне планування, щоденна командна робота, моніторинг та зворотний зв’язок. Завдяки вмотивованому колективу, доброзичливому ставленню, якісному наданню медичних послуг та комфортним умовам маємо високу довіру пацієнтів не лише з Вінниччини, але й з усього Південно-Західного регіону країни, – повідомила Софія Кучерук.

А голова БФ “Пацієнти України” Інна Іваненко наголосила, що завдяки Програмі медичних гарантій пацієнти Вінницької психоневрологічної лікарні отримали ширший доступ до безоплатних якісних медичних послуг, а лікарні – до чесного розподілу фінансів.

Представники НСЗУ, керівники медзакладів з інших областей та громадські активісти мали можливість відвідати відділення лікарні, поспілкуватися з персоналом під час екскурсії закладом.

Своїми враженнями від побаченого гості поділилися із нашими журналістами.

– Потрібно брати на озброєння приклади ефективного менеджменту та організації надання якісної медичної допомоги для пацієнтів у Вінницькій психоневрологічній лікарні. Така сучасна, добре обладнана та пацієнто­орієнтована лікарня буде перевагою для будь-якого регіону. Звичайно, для того, щоб позитивні зміни проросли на місцях, потрібні спільні зусилля керівників та власників лікарень, а також обмін досвідом, який ми переймаємо сьогодні у Вінниці, – прокоментувала візит заступниця директора Центрального міжрегіонального департаменту Алла Горбатюк.

Людмила ПОЛІЩУК
Фото та відео Сергія Хіміча