Бесіду проводимо з головою асоціації проктологів у Вінницькій області Олександром Андрійовичем Коцюрою.

Будь-яку хворобу простіше лікувати, якщо її виявили на ранній стадії.

– Олександре Андрійовичу, що таке поліпи кишківника?

– Поліпи – це надмірне розростання слизової оболонки всередині товстої кишки. До 30% з них можуть перероджуватися у злоякісні пухлини!!! Ось чому так важливо вчасно виявити поліпи і видалити їх.

– Що можите розказати про рак товстої кишки?

– Рак товстої кишки – дуже підступне захворювання, яке може не проявляти видимих симптомів протягом тривалого часу. Рак  товстої кишки розвивається в результаті неконтрольованого росту клітин всередині однієї частини товстої кишки. У більшості випадків рак розвивається із залозистих поліпів, які є доброякісними ураженнями слизової оболонки кишківника, що з роками стають злоякісними. Рак  частіше зустрічається у чоловіків, ніж у жінок, і найбільша кількість випадків припадає на вік після 70 років. У Польщі рак кишківника є другою найпоширенішою причиною смерті від раку.

На одній із останніх конференцій колопроктологів заступник головного лікаря Ін­ституту раку А.А. Шудрак відзначив такі фактори ризику розвитку колоректального раку:

генетичні стани – ризик розвитку захворювання набагато вищий у людей, які мають сімейний анамнез раку товстої кишки;

наявність аденом в товстій кишці;

запальні стани кишківника – хро­нічне запалення кишківника, зокрема виразковий коліт або хвороба Крона, збільшує ризик раку;

неправильний раціон, заснований на великій кількості жиру та червоного м’яса та малій клітковині, є ризиком захворювання;

куріння сигарет;

зловживання алкоголем;

малорухливий спосіб життя – відсутність фізичної активності значно збільшує ризик розвитку раку товстої кишки.

– Які скарги пред’являють пацієнти з такою патологією?

– Виділення слизу з калом, запори або проноси, дискомфорт у ділянці кишечника, рідко – хворі відчувають біль.

– Що необхідно робити, щоб виявити поліпи?

– Для виявлення поліпів необхідно провести комплексне обстеження. Після огляду лікаря-проктолога можуть бути призначені такі види інструментальної діагностики, як:

ректороманоскопія;

колоноскопія (ендоскопічне дослідження кишечника – проводиться під наркозом);

– Як лікувати поліпи?

– Під час колоноскопії, яка виконується під наркозом, поліп можна не тільки виявити, але і видалити. Поліпи прямої кишки видаляють через ректоскоп або через аноскоп.

На даний час пухлини товстого кишківника видаляються лапароскопічно за найновітнішими технологіями, які широко у своїй практиці застосовує А.А. Шудрак, заступник головного лікаря Інституту раку (консультацію Шудрака А.А. можна отримати у медичному центрі Дельта Медик).

– Чи можна хворобі за­побігти?­

– Після 40-50 років огляд лікаря-проктолога необхідний 1 раз на рік, колоноскопія – 1 раз на три роки. Але слід підходити до цього питання більш індивідуально.

– Дякуємо вам за змістовні відповіді. Скажіть, будь ласка, як до вас записатись на прийом?

Тел. 068  669 57 00

Дельта Медик. Адреса: вул. Хмельницьке шосе, 96 Б.

Ліц. АЕ № 46076 вид. МОЗУ від 27.03.2014