Цими вихідними у Вінниці фінішував перший в історії чемпіонат України із хокею-5. Це різновид хокею на траві із бортиками на полі зменшених розмірів, причому на полі в складі кожної із команд лише по чотири польових гравці і голкіпер.

Загалом у другому, фінальному турі стартували вісім команд із різних регіонів. Але домінували саме господарі поля. Після першого туру в лідери сенсаційно вийшла «Олімпія-Авангард» (Вінницька область), яка випередила чинних чемпіонів України – земляків з «ОКС-ШВСМ-ЦОП». Але фаворити вже прилаштувалися до особливостей зменшеного поля, змінили тактику і взяли переконливий реванш у «авангардівців» – 11:2.

-Ми зробили висновки і серйозний аналіз після першого туру. Змінили тактику. Зокрема, замість зонної оборони діяли персонально проти суперників. Під цю тактику потрібно мати хороший функціональний стан. Він виявився у нас кращим, ніж у опонентів.  Це й призвело до успіху, – прокоментував «33-му каналу» головний тренер  «ОКС-ШВСМ-ЦОП» і національної збірної України Павло Мазур.

Команда Павла Мазура виграла й інші поєдинки та стала першим чемпіоном незалежної України із хокею-5. Срібним призером виявилася “Олімпія-Авангард”. Вона у вирішальній грі із рахунком 5:3 здолала “ШВСМ-Олімпію” (Вінниця), яка отримала бронзові нагороди.

-Домінація вінничан в хокеї-5 є невипадковою. Адже структура та навички хокею на траві тут залишаються. Також в цьому виді спорту необхідно мати добру фізичну підготовку і дві рівноцінних «четвірки», щоб робити постійно заміни, як і в хокеї із шайбою. Адже в хокеї-5 через 25-сантиметрові бортики м’яч не виходить в аут. До речі, протягом 2-3 тижнів замість саморобних бортів нам за підтримки профільного Міністерства закуплять сучасні, – коментує Павло Мазур.

7-11 липня Вінниці мав проходити 1-й чемпіонат Європи із хокею-5 (півфінальний етап). На жаль, в зв’язку із пандемією коронавірусної хвороби він вже скасований. Всі команди із двох півфінальних груп Євро одразу запрошені до фінальної стадії, що пройде в 2022 році. Також скасовані цьогорічні європейські змагання серед жінок і юнаків.

Фелікс ЖАНІН