Ситуацію із значним зменшенням кількості захворювань на КОВІД-19 серед мешканців міської територіальної громади Вінниці прокоментував директор департаменту охорони здоров’я ВМР Олександр Шиш.

– Олександре Володимировичу, коронавірус пішов у відпустку, на канікули чи взяв перерву на літо?

– КОВІД-19 зачаївся до осені! І розслаблятись нам всім зарано. Тому в лікарнях міста розгорнуто 584 ковідних ліжка і 139 із них зайняті хворими на коронавірус… 13 осіб перебувають у реанімації, а загалом на кисневій підтримці маємо 115 осіб, – директор департаменту охорони здоров’я ВМР Олександр Шиш. – Загалом  ліжковий коронавірусний фонд міста Вінниці  зайняти на 22%.

– Спалах захворювань після Великодня і Проводів цієї весни не відбувся?

– Зазвичай після таких свят за 10-14 діб маємо спалах захворюваності, але не цього разу. Мабуть на ситуацію вплинула погода і більша дисциплінованість вінничан.

– У лікарнях Вінниці в ковідних відділеннях є запас медикаментів та кисню на літо?

– Ця епідемія нас багато чому навчила, бо такого випробування медицина та лікарі Вінниці ще не знали за всі 30 років Незалежності. Тому маємо мінімум 3-місячний запас всіх препаратів, захисних засобів та медичного кисню.

– Чи є можливість у медиків Вінниці, які вже рік перебували «на передовій» боротьби із КОВІД-19, піти у відпуски і просто відпочити?

– З огляду на покращення ситуації та зменшення захворюваності серед вінничан Міністерство охорони здоров’я планує відкоригувати список медзакладів 1, 2 і 3-ї  хвилі… Тому ми очікуємо оновлення нормативних документів та нових договорів із Національної службою здоровְ’я.

– Що із темпами вакцинування мешканців Великої Вінниці щодо КОВІД-19, бо по всій Україні це лише 125 тисяч громадян?

– Ми йдемо по графіку, який був складений ще на початку року згідно з Картою щеплень КОВІД-19 в Україні… На сьогодні щеплюємо освітян та працівників СБУ, інших силових структур. Із 1 червня очікуємо нову партію вакцин АстраЗенека, якою будемо щеплювати вінничан вікової категорії 65+…  Нині триває щеплення вакциною Коронавак маломобільних груп населення, які перебувають вдома.