У Вінниці триває масштабний проєкт з оновлення території музею-садиби та площі Михайла Коцюбинського. Один з його етапів – Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на найкращу проєктну пропозицію з ревіталізації території музею, на участь у якому подали 18 заявок. Географія міст-учасників дуже широка: це Запоріжжя, Чернівці, Львів, Хмельницький, Вінниця, Київ та інші.

Простір музею-садиби М. Коцюбинського та прилеглої території має стати сучасною відпочинковою зоною для мешканців та гостей міста. Також це місце має бути привабливою туристичною локацією, де можна буде познайомитись з постаттю Коцюбинського, життя та творче становлення якого довгий час було пов’язане з Вінницею. Для того, щоб знайти оптимальне рішення, з ініціативи міського голови Сергія Моргунова було вирішено провести всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на найкращу проєктну пропозицію ревіталізації території музею М. М. Коцюбинського з облаштуванням громадського простору на прилеглій території, скорочена назва – «Коцюбинський вдома».

«Конкурс відбувається у два етапи. Уже закінчилася реєстрація заявок на участь, їх – 18. Усі вони акредитовані і допущені. Власне, географія міст-учасників дуже широка: Запоріжжя, Чернівців, Львів, Хмельницький, Вінниця, Київ тощо. Зараз триває період, коли проєктанти безпосередньо виконують свою пропозицію. Після цього буде засідання першого етапу журі, воно припадає на кінець липня. Потім буде засідання другого етапу журі, воно припадає на кінець серпня. І, відповідно, визначення фінішних переможців – це перші два тижні вересня, припадає до Дня народження письменника. Конкурс анонімний, матеріали залишаються закритими до висновку журі», – розповів перший заступник директора департаменту архітектури та містобудування міської ради Євгеній Совінський.

Також Євгеній Совінський розповів про завдання конкурсу. «Команда, яка організовувала архітектурний конкурс, а це цілий комплекс департаментів ВМР, а також наші партнери, намагалась закласти у завдання конкурсу ключові точки, які передбачають перетворення звичайного простору міста: тротуар, місце біля пам’ятника тощо, у простір, який містяни зможуть використовувати вільно, доступно, комфортно, цікаво, щоб люди казали – йдемо в гості до Коцюбинського. Саме тому і з’явилась така назва – «Коцюбинський вдома», щоб ця територія ідентифікувалася і слугувала певним індикатором на Замості. Адже це перша «вузлова точка» після транспортної площі Героїв Чорнобиля, де люди акумулюються і розподіляються між торговими центрами, вуличними напрямками, пересадковим вузлом. І, безпосередньо велика цінність – сам музей Коцюбинського – адже це оригінальна хата, у якій народився і прожив довгий час сам письменник», – каже Євгеній Совінський.

Однією з вимог конкурсу було те, що учасником має бути авторський колектив. «Серед учасників – студенти, професійні колективи, колективи які згуртувались спеціально під цей конкурс, тобто, залучили спеціалістів з різних галузей. Це люди, які бажають змін в міських просторах на теренах України і беруть участь у конкурсах не лише у Вінниці, а й в інших містах. У конкурсі задані певні рамки по перетворенню громадського простору.

«Ми просили щоб на території було більше озеленення, щоб були створені цікаві сценарії перебування як на території пам’ятки, так і на території громадського простору. Адже цей простір складається неначе пазл – одне без одного існувати не може. Також у проєктних пропозиціях було дуже цікаве завдання – питання проникності. Коли ви зараз прийдете на територію перед пам’ятникам, що зазвичай робить більшість туристів, то ви побачите хату, але не зможете потрапити до неї з тієї зони, адже там є паркан, пам’ятник. Потрапити до хати можна лише з вулиці Бевза. І, як результат, відбувається певний квест з пошуку входу в музей. Тому однією з пропозиції музею було те, щоб запропонувати цікаву ідею влаштування додаткового входу або додаткових входів-виходів з території самого музею, щоб урізноманітнити екскурсійний маршрут», – зазначив Євгеній Совінський.

Як зазначив Євгеній Совінський, проектний периметр конкурсу включає в себе територію музею, але пам’яткоохоронний статус накладає певні обмеження. «Меморіальні насадження не можуть змінюватися просто чиєсь однією думкою, це зазвичай комплекс науково-проєктної документації. Але для цього комплексу все одно потрібна ідея. Саме цю ідею ми просили конкурсантів запропонувати, адже каркас з часом втратив свій первозданний вигляд. Класичний розподіл – садиба, сад, хутір, все це агломерувалось містом і «з’їлося» територією в процесі містобудівного розвитку – з’явились нові вулиці, тротуари, забудова. Садиба зараз знаходиться в оточенні міста. Тому важливо зберегти ауру самої садиби, при чому дати можливість території розкритися і бути серйозним осередком, оскільки на Замості не так багато таких зелених осередків. Сад Коцюбинського потрібно доповнити тими рослинами, які були характерними у творчості Коцюбинського», – каже Євгеній Совінський.

Програмним завданням архітектурного конкурсу, поставленим міським головою Сергієм Моргуновим, було те, щоб реставрація, яка зараз триває на території садиби музею Коцюбинського – роботи з перетворення його адміністративних просторів, логічно завершилися благоустроєм навколо територій. Саме для визначення найкращої пропозиції з благоустрою і було оголошено архітектурний конкурс.