Він був заснований організацією «Soles4Souls» після цунамі 2004 року. Його мета – підтримати людей, які постраждали від стихії. Благодійна ініціатива знайшла підтримку у різних кінцях світу, тому захід набув щорічного характеру. Починаючи із 2005 року, було зібрано понад 40 мільйонів пар взуття, які передають дітям та дорослим із малозабезпечених сімей.

Водночас тимчасова відмова від взуття позитивно впливає на здоров’я. За словами фахівців, ходіння босоніж по траві або піску укріпляє ступні. Також воно покращує розуміння положення власного тіла (пропріоцепцію), що особливо важливо для професійних танцюристів.

Коментар щодо користі від ходіння босоніж «33-му каналу» надав академік у галузі фізичної культури та спорту, майстер спорту України, призер світових змагань з боротьби серед майстрів Борис Максимчук.

– Ходіння босоніж – це нормальний спосіб життя. Зрозуміло, це робити потрібно не на міських вулицях, а на природі. Зокрема, ходити по піску, траві, землі, а не по асфальту чи щебеню.

На руках і ногах людини є рефлекторні точки (точки відповідності). Через них можна лікуватися, а також з метою профілактики ходити босоніж хоча б декілька разів на тиждень (мінімум по декілька хвилин). Тоді ці рефлекторні точки стимулюються, і через них енергія потрапляє до всіх органів тіла. Таким чином стимулюються зір, мозок, печінка тощо. За рахунок регулярної ходьби босоніж людина може стати значно здоровішою і розумнішою. Є відносно нова наука Су-джок акупунктура, яка це вивчає.

Сам Борис Максимчук разом із родиною регулярно ходить босоніж і пропанує цей спосіб життя своїм прикладом. Ще він любить лежати на землі – і на животі, і на спині. І «обмінюватися енергією» із деревами.

-Раніше я по годині бігав босоніж на пляжі Гонти, коли мешкав поруч. Зараз мешкаю за містом, і ходжу без взуття по своїй присадибній ділянці, – додав Борис Максимчук.

Фелікс ЖАНІН