У перший день літа віряни вшановують пам’ять святого князя Дмитра Донського.Він був сином Івана II та онуком Івана I Калити. Хлопчик ріс сиротою. Його вихованням займався святитель Алексій, митрополит Московський і всієї Русі.

Православна церква 1 червня вшановує пам’ять преподобного Іоанна Углицького. У народі день назвали Іван Довгий, або Ранні льони. За традицією цього дня печуть пироги і роздають їх. Повертатися додому із залишками пирогів не можна, потрібно віддати птахам, самому їсти теж не слід.

1 червня – Міжнародний день захисту дітей, одне з найстаріших міжнародних свят. Вперше був проведений в 1950 році. ООН підтримала цю ініціативу і оголосила захист прав, життя і здоров’я дітей одним з пріоритетних напрямів своєї діяльності. Відомо, що трирічна дитина може створити шум сильніше одночасного голосу двохсот дорослих людей. Більше 900 запитань щодня задають чотирирічні діти. Вони вже здатні вимовляти до цього віку близько 12 000 слів.

А ще сьогодні Всесвітній день батьків, Всесвітній день відповідального туризму і Всесвітній день молока

1 червня увійшло до історії людства такими подіями:

193 – За несплату боргів перед преторіанцями за рішенням римського сенату страчений імператор Дідій Юліан, який пробув на престолі 66 днів. Він став першим імператором, який купив титул за гроші на аукціоні.

1252 – Альфонс X обраний королем Кастилії і Леону. Він увійшов у історію під іменем Альфонсо Мудрий за його покровительство наукам і мистецтвам, а також за написання і видання власних віршів і пісень.

1475 – Османський флот під командою великого візира і капудана-паші Гедик Ахмеда почав облогу Кафи, столиці генуезьких факторій в Причорномор’ї. Вона впала вже за тиждень і до кінця року під владою султана Мехмеда II Завойовника опинились всі генуезькі та готські володіння в Криму, що стало початком перетворення Чорного моря на «турецьке озеро».

1494 — у казначейських звітах Королівства Шотландія зафіксована перша письмова згадка про шотландське віскі. Винокуром був монах Джон Кор.

1533 — короновано Анну Болейн, нову дружину англійського короля Генріха VIII.

1606 – Василій Шуйський склав присягу як російський цар

1652 — почалася битва під Батогом між союзною армією Війська Запорозького і Кримського Ханства під проводом Богдана Хмельницького проти війська Речі Посполитої під командуванням Мартина Калиновського. Союзні війська Богдана Хмельницького і Кримського ханства отримали перемогу над армією Речі Посполитої. Втратив Калиновський до 8 тисяч чоловік убитими і загинув сам. Щоб помститись за поразку під Берестечком, Богдан Хмельницький викупив у татар всіх полонених поляків і наказав їх замордувати

1779 – Російська імператриця Єлизавета I видала переселенцям-християнам з Криму грамоту, якою звільняла їх від військової служби, сплати податків на 10 років і виділяла для поселення землі в районі устяки ріки Кальміус. Того ж з року в приазовські степи було переселено 219 грузинів, 161 валах, 12 598 вірменів і 31 386 греків. Греки заселили містечко Павлівськ, яке було перейменоване в Маріуполь, і створили навколо нього 19 сіл

1831 — під час дослідження Арктики англійський мандрівник Джеймс Кларк виявив місцезнаходження Північного магнітного полюсу Землі.

1845 — зафіксовано рекордний за дальністю переліт домашнього голуба — він подолав відстань довжиною 11 тисяч кілометрів (Намібія-Лондон) за 55 днів.

1919 — розпочався загальний наступ військ Армії УНР на протибольшевицькому фронті.

1919 – відповідно до рішення сейму Фінляндії, у країні, яка щойно стала незалежною, набув чинності закон про повну заборону виробництва, продажу і зберігання напоїв, що містять понад 2% етилового спирту.”Сухий закон” діяв до 1932 р. і спричинив тільки збільшення чорного ринку

1922 – відкрита перша в СРСР міжнародна авіалінія Москва-Кенігсберг

1925 – створена американська автомобільна компанія “Крайслер”

1931 – США уклали угоду з СРСР про участь американських інженерів у будівництві 90 радянських металургійних заводів 1935 — у Великій Британії запроваджено номерні знаки до автомобілів і обов’язкову здачу екзаменів на водійські права.

1938 — у США вийшов 1-е число журналу коміксів “Action Comics”, в якому з’явився славнозвісний нині Супермен. Авторами коміксу були Джеррі Сігел і художник Джо Шустер, а за сюжетну основу було взято біблейну легенду про Мойсея, батьки котрого, щоб врятувати життя сину, були змушені підкинути його чужим людям. Перша новела коміксу розповідала про народження маленького хлопця по імені Кал-Ел на планеті Криптон, котрого незадовго до вибуху планети ракетою було відправлено на Землю. Перші примірники “Action Comics” коштували 10 центів, а в 1995 році на аукціоні за них давали вже по 75 тисяч доларів. У 2011 році оригінальна колекція коміксів першого року випуску, яка належала актору Ніколасу Кейджу, була продана на аукціоні за 2,16 млн доларів.

1939 – англійський підводний човен “Тетіс” затонув через помилку оператора торпедного апарату (із відкритого відсіку всередину хлинула вода), загинуло 99 осіб

1943 — над Біскайською затокою німці збили літак, в якому, на їхню думку, з Лісабона до Лондона летів британський прем’єр Вінстон Черчилль. Насправді ж це був звичайний цивільний літак, всі пасажири котрого загинули, включно з британським актором Леслі Говардом, славетним виконавцем ролі Ешлі Вілкіса у фільмі “Віднесені вітром”.

1946 — за вироком трибуналу у Бухаресті страчено пронацистського диктатора Королівства Румунія (1940—1944) генерала Йона Антонеску.

1958 — під час політичної кризи, пов’язаної з повстанням в Алжирі, Шарль де Голль став прем’єр-міністром Франції. Колишній генерал, герой Другої світової, він виявився єдиною особою, здатною консолідувати французьке суспільство. Ініційований ним конституційний референдум завершив дванадцятирічну історію Четвертої республіки, і через півроку де Голль став першим президентом П’ятої Республіки.

1962 – почалися хвилювання робітників у Новочеркаську Ростовської області РФ (колишня столиця Донського козацтва). Наступного дня демонстрацію буде розстріляно комуністичною владою

1962 – У тюрмі ізраїльського міста Рамла повішено 56-річного Карла Адольфа Айхмана, визнаного судом винним у злочинах проти людства, проти єврейського народу і причетності до нацистських злочинних організацій. Тіло повішеного Айхмана було спалене і попіл був розвіяний над Середземним морем за межами територіальних вод Ізраїлю.

1965 – російському радянському письменникові Михайлу Шолохова присуджено Нобелівську премію з літератури

1969 — у Канаді на радіо і телебаченні заборонено рекламу тютюнових виробів.

1980 – Почав роботу перший цілодобовий інформаційний канал Cable News Network (CNN), котрий, за словами його власника Теда Тернера, буде в ефірі “до кінця цього світу”. Станом на 2005 рік компанія CNN складалася з 14 різних новинних кабельних і супутникових каналів, двох радіостанцій, шести інтернет-сайтів і 37 зарубіжних бюро, а її новини доступні для перегляду в 212 країнах і регіонах світу.

1988 — президент США Рональд Рейган і радянський лідер Михайло Горбачов обмінялися в Москві ратифікаційними документами по договору про скорочення ядерних ракет середнього радіуса дії, підписаного у грудні 1987 року.

1990 — на екрани США вийшов фільм “Згадати все” за участю Арнольда Шварценеггера.

1990 — у Вашингтоні президент США Джордж Буш та радянський лідер Михайло Горбачов підписали договір про припинення виробництва хімічної зброї та скорочення вже існуючих її арсеналів.

1996 – З України до Росії перевезено останні ядерні ракети, в результаті чого країна остаточно отримала статус без’ядерної держави в обмін на ядерне паливо для атомних електростанцій, яке повернулося після переробки ракет, і гарантії від Росії та США своєї безпеки та територіальної цілісності. Остання шахтно-пускова установка міжконтинентальних твердопаливних ракет була ліквідована в Україні в 2001 році.

2001 – У резиденції непальських монархів палаці Нараяні 29-літній принц Діпендра, перебуваючи у стані сильного алкогольного або наркотичного сп’яніння застрелив дев’ятьох і важко поранив п’ятьох членів своєї родини, після чого вистрілив у себе і помер через три дні, не приходячи до тями. Серед загиблих були його батьки, король Бірендра і королева Айшварія, а причиною вбивства офіційна комісія з розслідування інциденту назвала випадкова сімейну сварку з питання про наречену принца. Через три дні новим королем Непалу став брат вбитого короля Гьянендра.

2009 – Під час виконання рейсу Ріо-де-Жанейро — Париж зазнав катастрофи і впав у Атлантичний океан літак Airbus A330 компанії Air France. Загинули всі 216 пасажирів і 12 членів екіпажу.

Тетяна Кондратьєва