Про цю аферу нині гуде вся область , адже спритний ділок з Тульчина зумів розбагатіти на довірливих вінничанах. Схема була простою – чоловік від місцевих жителів, практично всі пенсіонери, отримував під реалізацію плоди волоського горіха. А зібравши таким чином товару, вартість якого перевищила сотні тисяч гривень, вимкнув свій мобільний телефон, знищив сім-карту, призупинив підприємницьку діяльність. А тоді переоформив з себе на інших громадян все належне йому майно та самоусунувся від будь-яких зустрічей та контактів з ошуканими громадянами… Відомо про 29 епізодів злочинної діяльності шахрая на суму понад 275 тисяч гривень!

– Микола працював у одному дуже відомому холдингу, батько двох дітей. Захотів заробити і з 2015 по 2018 роки зареєструвався  у Тульчинській райдержадміністрації фізичною особою- підприємцем. Орендував складське приміщення та скуповував плоди волоського горіха у великих об`ємах та в подальшому їх реалізовував. Дуже часто його клієнтами були громадяни, які потім ті горіхи потягами відправляли у Москву. Такий бізнес популярний в нашій області ще з 90-х років, – розповіли знайомі горе-бізнесмена. – Та працювати чесно довго Микола не захотів і спланував справжню шахрайську схему. Він брав горіхи, а тоді казав пенсіонерам про відсутність у нього коштів для розрахунку. Все годував обіцянками, щоб почекали місяць. І навіть навмисно завищив ціну та залишив розписки, щоб люди вірили та чекали… Але слова свого не дотримав. Після того були скарги, кримінал і Миколу засудили – дали штраф. Всі думали, що схаменеться, але куди там. Горіховий бізнесмен знову взявся за старе. Одного чоловіка він надурив на 14 тисяч, іншого –на 15 557 грн, третього – на 14 236 грн. а коли термін на повернення грошових коштів минув, бізнесмен вимкнув свій мобільний телефон, знищив сім-карту мобільного оператора, призупинив підприємницьку діяльність, переоформив на інших громадян все належне йому майно та самоусунувся від будь-яких зустрічей та контактів з потерпілими. Загальна шкода становить 274424 грн.

Обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованих йому злочинів, визнав повністю і суду надав показання, що він займався підприємницькою діяльністю, приймав горіхи без сплати коштів, які в подальшому обіцяв повернути.

– Але зібравши горіхи у громадян, продати я їх не зміг, а також не повернув кошти, – заявив на суді Микола. – Всім потерпілим давав папір з печаткою та сумою боргу. У скоєному щиро каюсь…

Вінницький суд призначив горе-бізнесмені покарання у виді позбавлення волі на 3 три роки. І разом з тим звільнив від відбуття, встановивши випробувальний термін два роки. Тож бачимо, що Феміда не надто сувора до Миколи знову. Можливо, хоч цього разу він одумається і перестане дурити людей…

Віталіна Володимирова