Олександр отримав дові­чне ув’язнення. Але зараз він вже вдома.

Рік тому наші журналісти розповідали шокуючу історію з кримінальним шлейфом, в яку потрапив син тодішнього голови сільської ради с. Рівне, що в Мурованокуриловецькому районі, Надії Чуплакової. Зрозуміло, що родина намагалась цю шокуючу кримінальну історію, в яку потрапив її син, втаємничити. Тому коментарів не давала. Про те, що таке довічний вирок для сина та ще й в чужій країні – думаємо, може зрозуміти кожен.

Ось що розповіли про це друзі родини:

– У сім’ї Надії Миколаївни двоє дітей. Порядна родина, авторитет у районі. Син кілька років тому подався в Київ, де працював на будівництві. Але самі розумієте, що заробітки такі собі… Тому знайомі запропонували юнаку підзаробити — супроводжувати до Таїланду пакунок. Але що саме там було — не зізнались, а хлопець із села чомусь не звернув тоді на це уваги. Він навіть встиг один раз здійснити рейс з Борисполя, все пройшло добре, отримав кошти. Наступного разу йому пообіцяли 2000 доларів винагороди, й хлопець знову послухав. Та в аеропорту Таїланду його затримали, й з’ясувалось, що в пакунку наркотики. Заарештували та дали довічне позбавлення волі. Було ще таке, що рідні спробували написати листа монарху країни. А за переклад їм «зарубали» такі гроші, що мову відняло. По три долари за слово… Тому можете уявити, скільки потрібно було всього – сил і ресурсів, аби вирок скасували, бо то якась помилка.

Але за цей час король Таїланду Рама Х у два заходи — у минулому році та у цьому – помилував всіх 16 українців, які перебували у виправних установах країни.

Про це повідомила і омбудсменка Людмила Денісова.

За її словами, королівське помилування було таким: шіс­тьох українців звільнили від покарання; решті – скоротили терміни. Денісова не уточнювала, за що були засуджені українці, проте зазначила: помилування відбулося завдяки співпраці з її тайською колегою та з нагоди Національного дня Таїланду.

Чи був серед звільнених син нині старости села Надії Чуплакової? Про це ми запитали у наближених до її родини людей.

– Торік у жовтні Надія Миколаївна балотувалась на виборах у селищну раду Мурованих Курилівців та в депутати Могилів-Подільської райради від «Української стратегії Гройсмана». Пройшла туди і туди. Але відмовилась та стала старостою села Рівне, де була головою сільради. І саме в цей час їй зателефонував консул чи посол з Таїланду. Мовляв, сина король помилував. Треба у Бориспіль їхати, літак зустрічати. Ним і прилетів Олександр до України. Бо ж через пандемію це було також непросто. Чули, що Олександру в Таїланді за те, що добре працював у місці ув’язнення, навіть грамоту дали. Що ж, заохочення діють у всьому світі!

Ось так дві святкові дати в житті короля Рами стали надщасливими для 16 українців та їхніх родин. Для сім’ї старости села – це надсвято!

Наш кореспондент звернувся і до самої матері звільненого українця Надії Чуплакової. Вона підтвердила – син вдома.

– Я оббивала всі пороги, щоб звільнити дитину. Вирок був, наче ніж по серцю. Але зараз моє материнське серце спокійне.

Віталіна Володимирова