У п’ятницю її випустили з СІЗО, бо внесла 181 600 грн застави.

Рідні переконують, що Наталю вже бачили у місті. Чому їй не одягли браслет?

Ця моторошна ДТП вже другий тиждень на слуху всієї країни. 24 травня вранці на П’ятничанах водійка позашляховика «Haval» Наталія Дзісь вилетіла на тротуар і збила 13-річного Анд­рійка Тарасюка, який не дійшов якихось сто метрів до школи! Дитину відкинуло на металевий паркан і простромило арматурою… Із потрощеною головою, щелепою, травмами кінцівок та іншими ушкодженнями хлопчика забрали у реанімацію обласної лікарні, де йому провели дві вкрай складні операції! А сама Наталія Дзісь, яка ледь трималась на ногах, сховалась у машину і стверджувала, що це Андрійко напився, а вона твереза! Невдовзі стане відомо, що у крові водійки 3,3 проміле алкоголю, що більше у 16 разів норми! Але з інсайдерських джерел нам відомо, що в наркодиспансері вона не здавала кров, зробила це в іншому місці. Але де? Це досі загадка. Кажуть, що для такого показника вона випила не менше 0,7 горілки чи коньяку. Сусіди кажуть, що вона перед тим сиділа кілька днів дома у компанії та добре пиячила, «похмелилась» та поїхала. А дочка пробувала видерти ключі, але не встигла. Батькові зателефонувала, втім, було запізно…

Після аварії Наталію Дзісь арештували і оголосили про підозру. А вже 26 травня Він­ницький міський суд та суддя Гриневич, який торік розглядав справу по ДТП цієї самої водійки, обирав їй міру запобіжного заходу. Ще за пів години до самого засідання під приміщенням зібрались до сотні людей, чимало було й поліцейських, мабуть, така охорона була для уникнення сутичок, бо в деяких не витримували нерви і вони готові були вчинити самосуд над кермувальницею Наталією Дзісь. Її саму під конвоєм завели до залу значно раніше… Під залою був її чоловік – Олег Дзісь.

Попереду у хлопчика – довгострокове лікування

– Ваше завдання — не пропустити це все і не дати судді, який вже раніше судив водійку і може мати з нею певні домовленості, пустити все на гальма! Тільки розголос на всю країну та світ мають навчити п’яних не сідати за кермо! Скільки вже можна терпіти таке нахабство?! Потрібно буде — поїдемо до президента з плакатами. Якщо цю справу проковтнуть, то гріх тим суддям, бо то криваві кошти. Кров наших діточок! Я сусідка Андрія, наші діти дружать. Це шок. Там могли бути 4 діток. Просто Саша проспав, інша дівчинка — Катя пішла по зошит, а ще один школярик її підчікував, — каже сусідка Ірина Харламова.

– Життя хлопчика понівечене. Він спортсмен, на кар’єрі вже можна поставити хрест. Всі надії та сподівання перекреслила людина, яка сіла нетверезою за кермо! Хлопчик у тяжкому стані, раз прийшов до тями, відкрив на дві секунди очі. Тато його за руку взяв. А після того хлопчик знову “виключився”. Голову врятували, зараз буде щелепа, а ще ж вся рука подроблена… Андрійку, ти мужній, сильний, ти ж баскетболіст!

Адвокат підозрюваної просив про цілодобовий домашній арешт.

– Нехай одужує скоріше. А ми з боку нашої родини будемо допомагати всім чим можемо. Вважаю себе винуватою і хочу щиро попросити вибачення. Я вас розумію, в мене самої двоє дітей, — сказала на суді родині потерпілого Наталія Дзісь. — Мені потрібен нарколог, крапельниці, мені треба до психіатра, у мене агресія розвивається. У мене одне пояснення — мені потрібні ліки.

Втім, адвокат потерпілої сторони Сніжана Чубенко, яка до того ж є родичкою цієї родини, вимагала тримання під вартою.

– Саме після цих слів під час судового засідання мамі Андрійка стало зле. Жінку вивели під руки і поклали на лаву. Присутні викликали “швидку допомогу”. Її забрали у лікарню. Поряд сиділа в сльозах і бабуся Андрійка, яка випадково проїжджала повз місце ДТП і ще тоді не знала, що у жовтій футболочці її Андрійко…

– Мій Андрійко ніколи нікого не образить. Золота дитина, відмінник, спортсмен. Я ж бачила, як все сталось. Їхала автобусом, бачу, затори, все перекрито, «швидка». Мені щось так тяжко стало. Почала молитись: хто би там не був, аби вижив. Як проїжджали – дитину несли на носилках, голову не помітила, тільки жовту футболочку. В мене одразу сльози потекли. Подзвонила дочці Тані. Внучок до школи не дійшов. Я мерщій додому вертаюсь. І там вже дізналась, що його збила та… Як же так можна? У неї теж двоє дітей…

«Судове засідання зробили закритим рішенням суду. Клопотання зі сторони обвинувачення задоволено. Обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, визначено заставу — 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб – це становить 181 тисячу 600 грн. Є довідка про те, що підозрювана перебуває на обліку в диспансері із хворобою «алкоголізм», — так прокоментувала прессекретар міського суду Катерина Лабуткіна.

Вінницькі активісти обурювались ще й тим, що жінку привезли на судове засідання не в автозаку, а на поліційній машині. Та тією ж машиною від­везли після засідання. Речник поліції Вадим Кобзар прокоментував це  так:

– Дану громадянку доправили до суду з ізолятора тимчасового утримання на службовому поліційному автомобілі. Жінка була під конвоєм, обов’язково у наручниках. У конвої була жінка-поліцейський, згідно з вимогами чинного законодавства. Тому про жодні «преференції» мова не може йти… Цією ж машиною жінку доправили після засідання до ІТТ. А вже зі слідчого ізолятора за нею прибув конвой на спеціальному автозаку.

У п’ятницю стало відомо, що Наталія Дзісь внесла суму застави і поїхала додому під домашній арешт. Її зобов’язали здати паспорт та носити електронний браслет. Але сестра Андрія стверджує, що водійку вже бачили у місті, й просить всіх небайдужих надсилати під­тверджуючі фото.

– Де знайшла так швидко підозрювана кошти? Кажуть, що в чоловіка є своя фірма, а вона там бухгалтер?

– Зараз Андрійко прийшов до тями, у п’ятницю йому провели операцію – складали руку. Якщо все буде добре, у середу проведуть щелепно-лицьову операцію. Чоловік водійки загалом дав 35 тисяч і приходив, просив вибачення, — додала 31 травня Сніжана Чубенко. – Подати апеляцію на це рішення ми не можемо, ми не є стороною в цьому питанні. Коли йде подання від слідчого чи прокурора, то потерпілі по процесуальному закону не є стороною по справі. Ми навіть не брали участі в засіданні, ми просто були присутні. Ось такий закон у нас, що потерпілі ні на що не мають права…

Картка для допомоги дитині: Приватбанк: 5168 -7573- 6224 -0857, картка сестри Тарасюк Марини Сергіївни.

Вікторія Микитюк
Фото Олексія Бойка