Вірні та непідкупні. Це про бельгійську вівчарку Харлі та німця Арчі. Вони представлятимуть військову частину 3008 на змаганнях з багатоборства кінологів на першість Західного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України. У військовій частині 3008 завершилися змагання кінологів та їхніх чотирилапих напарників. Десять службових собак складали іспити на слухняність, витримку та спритність. Урочисте шикування команд та демонстрація стройової виучки за усіма вимогами уставу. Так розпочалися змагання на плацу військової частини 3008. Після урочистостей кінологічні команди вийшли на старт. Військовослужбовці разом зі своїми вихованцями долали смугу перешкод, демонстрували навички собак із загального курсу дресирування, виконували вправи зі слідової роботи, затримували правопорушника та здійснювали вибірку речі по запаху. Людина та собака прекрасно розуміють одне одного, навіть без команд.

Чотирирічний Арчі першим впорався із завданням – за кілька секунд і умовний злочинець був у «його лапах».

«Це результат постійних тренувань. Арчі, ти розумний пес. Мені з тобою дуже легко завойовувати перемогу», – каже дресувальник в/ч 3008 старшина Василь Гамарник

Серед фаворитів й бельгійська вівчарка Харлі.

– Її лише один рік, для неї це перші змагання. Службових навичок у пса хоч не так багато, але її результатами судді задоволені. У Харлі залізна витримка та поводиться дуже тихо, розповідає її господар – кінолог Олександр Винокуров.

Службова собака вирушає шукати вибухові речовини і зброю, вони сховані у кімнаті – вщент забитими речами, та вже за кілька хвилин Харлі знаходить заборонені предмети.

«Службова собака працює без зайвого шуму, тихо та спокійно виконує покладені завдання. З Харлі я працюю всього пів року, вона слухняна, в неї дуже багато талантів. Сьогодні моя чотирилапа напарниця показала досить високі бали, спробуємо її на змаганнях з багатоборства кінологів на першість Західного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України», – каже кінолог в/ч 3008 старшина Олександр Винокуров

За попередніми результатами змагань з багатоборства кінологів усі десять команд продемонстрували досить високий результат, кажуть судді. Але Харлі та Арчі – змагатимуться за першість Західного ОТО НГУ. Службові собаки набрали максимальну кількість балів.

На службі у Нацгвардії чотирилапі перебувають, у середньому, до 10 років. Потім виходять на почесну пенсію.

Віталіна Володимирова